Resor ličnih interesa

Vedrana Kulaga Simić
Resor ličnih interesa

Ministarstvo inostranih poslova BiH godinama je adresa na koju s pravom ide najviše kritika. I zbog rezultata, ali i ponašanja onih koji se nalaze u fotelji ministra, što je radom i djelovanjem potvrdila aktuelna šefica diplomatije Bisera Turković.

Na nju smo, kao društvo u cjelini, upozoreni na samom početku, kada je ona i predstavljena kao nova ministarka inostranih poslova BiH, riječima da se mogu očekivati gafovi, ali teško da je iko, pa i tada, mogao da povjeruje da ćemo se svega i svačega nagledati i naslušati. Međutim, i na žalost cijele ove zemlje, ničega dobrog.

Turkovićeva je jedino na dobrom putu da ostane upamćena kao ministarka koja je ignorisala pravila ponašanja i koja je mandat posvetila sebi, svojoj stranci i interesima koji su mahom bili suprotni od onih koji su potrebni svima u ovoj i ovakvoj BiH. Ma koje vjere bili.

Svi njeni izleti i ispadi, potezi koje je samovoljno povlačila, gazeći bez imalo obzira čak i ustavne odredbe, samo su pogurali BiH još dublje ka dnu svih evropskih i svjetskih ljestvica, a podizali tenzije na domaćem terenu. Jer, kako i ne bi kada se, ako se podvuče crta, nedvosmisleno može reći da je radila mahom na svoju ruku, ponašajući se kao da je glavna u cijelom resoru spoljnih poslova. Iako, prema Ustavu, ima i onih iznad nje.

Ali to je izgleda loša sudbina koja prati domaću spoljnu politiku gotovo od kada je počela da se ispisuje njena novija istorija. BiH, generalno, nije imala sreće sa šefovima diplomatije. Umjesto da lobiraju za dobre stvari za sve u BiH, samo su proputovali svijetom radeći sasvim suprotno.

Resor spoljnih poslova je u globalu postao oruđe za ostvarivanje interesa i politika stranke iz koje dolazi ministar, ali i za uhljebljavanje kadrova u znak zahvalnosti za urađeno na domaćoj političkoj sceni.

Zakona o spoljnim poslovima još nema, ali postoji, čast izuzecima, armija službenika u diplomatskim redovima koja je uvijek spremna da po nalogu ministra izađe pred kolege po profesiji u međunarodnim organizacijama i saopšti jasno i glasno nešto što prethodno nije usaglašeno u BiH.

Sve to je dovelo do ovoga što imam danas - ministarstvo ličnih interesa i resor koji služi za potkusurivanje, a ne stvaranje bolje slike BiH u svijetu i još boljih uslova za život običnog čovjeka pod ovim dijelom neba.

BiH je zagazila u postizborni period, kada se uveliko zahuktavaju procesi pregovora o formiranju nove vlasti. Ko god da bili novi ministri, ne samo na nivou BiH, moraju da prvenstveno shvate ozbiljnost i odgovornost mjesta na koje dolaze. BiH nije zemlja koja sebi može da neprekidno dozvoljava ovaj luksuz u kojem svako radi po sopstvenom nahođenju, ne poštuje institucije ni pravila definisana Ustavom, traži nešto što mu ne pripada, a živi na visokoj nozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana