Opstanak

Veljko Zeljković
Opstanak

Pojedine članice EU zatražile su potpunu zabranu uvoza ruskog tečnog gasa (LNG). Predloženo je i da narednim paketom sankcija bude obuhvaćena i kako su je nazvali, “flota tankera u sjenci”, koja prevozi rusku naftu kako bi zaobišla uvedene sankcije.

Iz Agencije za saradnju energetskih regulatora EU, međutim upozoravaju da bi unija trebalo da nastavi sa ovim uvozom kako bi izbjegla energetski šok. Kako su istakli, ovom pitanju “treba pristupiti sa oprezom”. Ovakvi potezi, kažu oni nešto trezveniji i prisebniji, mogli bi da utiču na dugoročne ugovore o snabdijevanju dogovorene sa Moskvom još prije 2022. godine i plaćanja velikih penala za evropske kompanije.

Odricanje od ruskih energenata već je uzelo veliki danak. Inflacija i recesija većinu zemalja je gurnula u ambis, ugrožavajući dosadašnji lagodni način života. Umjesto ruskog gasa, radije se kupuje skupi američki tečni gas, čija je proizvodnja u protekloj godini gotovo udvostručena, a u planu je i gradnja novih terminala u Meksičkom zalivu. 

A kako se danas živi u EU, može se vidjeti iz najnovijih podataka Evropske centralne banke (ECB), koja je upozorila da se sve veći broj potrošača u evrozoni muči da plati stanovanje nakon godina inflacije iznad ciljane i povećanja troškova zaduživanja. Kako su istakli, udio domaćinstava sa nižim prihodima koja očekuju da će kasniti sa plaćanjem komunalija ili stanarine porastao je na više od 20 odsto u prvom kvartalu sa oko 15 odsto u 2023. Za otplatu hipoteke skoro se udvostručio na 30 odsto. Naveli su i da, s obzirom na sadašnje i buduće efekte povećanja kamatnih stopa i gubitka kupovne moći zbog visoke inflacije, sposobnost domaćinstava da podmire svoje troškove stanovanja i otplate hipoteke je izvor zabrinutosti. Povećanje kamatnih stopa s ciljem suzbijanja inflacije posebno je pogodilo tržište nekretnina, zbog visoke inflacije.

Ovakva nerazumna politika sankcija, kojom se svjesno žrtvuje dobrobit običnih ljudi, dovela je do toga da su i cijene hrane na istorijskom rekordu. Sve više  njih se dovijava do sutra, kupujući samo ono najosnovnije. Razlozi - povećani troškovi sirovina i energenata. Nažalost, i pojedine političke elite u BiH žele da budu dio te nakaradne i slijepe politike. Zaboravljaju da su se sve ove godine grijali na jeftinom ruskom gasu, kojeg sada žele da zamjene američkim.

Nažalost, i priča o zamrznutoj ruskoj imovini mogla bi biti novi potencijalni kamen oko vrata Evrope. Ukoliko ona bude oteta i prodata, kako bi se pomoglo Ukrajini, drugi globalni igrači bi poput nomada sigurno povukli svoja sredstva iz Evrope, ostavljajući banke i privredu bez neophodnih sredstava, a berze gurajući u crveno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana