Svadba sa etiketom

Nebojša Tomašević
Svadba sa etiketom

U posljednje vrijeme, svadbe postaju sve skuplje, a kvalitet usluga u salonima za vjenčanja sve više dolazi pod znak pitanja. Međutim, želja nadležnih da ovome stane u kraj uvođenjem deklaracija za hranu i piće, bez kontrole formiranja cijena i načina pribavljanja deklaracija mogla bi da ima kontraefekat.

Ukoliko se suzbijanje sive ekonomije u ovoj oblasti uradi bez kvalitetne analize tekst kultne pjesme: “Sad vjenčanje, a krštenje idućega ljeta”, mogao bi da se izmijeni i završi rečenicom: “A idućega ljeta svadba samo za tajkune i bogate”!

Najava Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske o uvođenju obaveze da sva hrana i piće na svečanom veselju mora imati deklaraciju moglo bi da dovede do enormnog poskupljenja usluga, a da se na trpezi i dalje nađe ista hrana i piće.

Nije sporno da bi ovu oblast trebalo urediti i da se obezbijedi što kvalitetnija usluga, ali ko će garantovati da vlasnici salona neće “preko ruke” dobiti sertifikate i deklaraciju za istu onu hranu koju donese domaćin pa je prodati po trostruko većim cijenama, jer bože moj, sada je roba “deklarisana”. Sivu ekonomiju svakako bi trebalo suzbiti i ova odluka ima i svojih pozitivnih elemenata, jer postoje mnogi koji rade na crno i ne plaćaju porez čime prave nelojalnu konkurenciju, a uz male cijene često je sumnjiv kvalitet usluge.

Međutim, ove mjere trebalo bi da prati i kontrola formiranja cijena, kako i odakle se dobija hrana i piće sa deklaracijom. Ne bi trebalo da pustimo da deklaracija bude samo papir koji će neko da kupi za 100 evra i onda istu hranu i piće proda višestruko skuplje. Osim toga, trebalo bi uzeti u obzir i običaje s ovih podneblja da na svadbu kumovi, rodbina, naši najmiliji često nose pečeno prase i to ono koje su hranili i spremali kako bi pokazali čojstvo i čast. Neizvjesno je da li će ovaj običaj preživjeti nalete modernog vremena.

Stroge kontrole i deklaracija na pečenju i rakiji svakako neće doprinijeti povećanju posla svadbarskim salonima, na što se već žale, ukoliko se trošak novih obaveza prebaci na teret onih koji su se odlučili da stanu na “ludi kamen”. Inflacija je mnogima već pojela i jede “štekove za svadbu” pa se mnogi, kako rekoše zabrinuti privrednici, odlučuju na “divlje” svadbe pod šatorom. Međutim, ako se obaveza deklarisane hrane i pića,  prebaci na trošak mladenaca, svadbe će definitivno preseliti pod šatore, ako ne i ukinuti. Strože mjere kontrole neophodne su radi poboljšanja kvaliteta usluga i suzbijanja nelegalnog rada, ali je važno da se pažljivo razmotre i moguće posljedice kako bi se izbjegli nepredviđeni efekti. Potrebno je uraditi dobar balans i precizna pravila da ne bi došli u situaciju da radimo Sizifov posao, odnosno da suzbijemo sivu ekonomiju u pripremi hrane i pića, a dobijemo “sivu zonu” za pribavljanje deklaracija samo da bi se ispoštovali propisi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana