Свадба са етикетом

Небојша Томашевић
Свадба са етикетом

У посљедње вријеме, свадбе постају све скупље, а квалитет услуга у салонима за вјенчања све више долази под знак питања. Међутим, жеља надлежних да овоме стане у крај увођењем декларација за храну и пиће, без контроле формирања цијена и начина прибављања декларација могла би да има контраефекат.

Уколико се сузбијање сиве економије у овој области уради без квалитетне анализе текст култне пјесме: “Сад вјенчање, а крштење идућега љета”, могао би да се измијени и заврши реченицом: “А идућега љета свадба само за тајкуне и богате”!

Најава Министарства трговине и туризма Републике Српске о увођењу обавезе да сва храна и пиће на свечаном весељу мора имати декларацију могло би да доведе до енормног поскупљења услуга, а да се на трпези и даље нађе иста храна и пиће.

Није спорно да би ову област требало уредити и да се обезбиједи што квалитетнија услуга, али ко ће гарантовати да власници салона неће “преко руке” добити сертификате и декларацију за исту ону храну коју донесе домаћин па је продати по троструко већим цијенама, јер боже мој, сада је роба “декларисана”. Сиву економију свакако би требало сузбити и ова одлука има и својих позитивних елемената, јер постоје многи који раде на црно и не плаћају порез чиме праве нелојалну конкуренцију, а уз мале цијене често је сумњив квалитет услуге.

Међутим, ове мјере требало би да прати и контрола формирања цијена, како и одакле се добија храна и пиће са декларацијом. Не би требало да пустимо да декларација буде само папир који ће неко да купи за 100 евра и онда исту храну и пиће прода вишеструко скупље. Осим тога, требало би узети у обзир и обичаје с ових поднебља да на свадбу кумови, родбина, наши најмилији често носе печено прасе и то оно које су хранили и спремали како би показали чојство и част. Неизвјесно је да ли ће овај обичај преживјети налете модерног времена.

Строге контроле и декларација на печењу и ракији свакако неће допринијети повећању посла свадбарским салонима, на што се већ жале, уколико се трошак нових обавеза пребаци на терет оних који су се одлучили да стану на “луди камен”. Инфлација је многима већ појела и једе “штекове за свадбу” па се многи, како рекоше забринути привредници, одлучују на “дивље” свадбе под шатором. Међутим, ако се обавеза декларисане хране и пића,  пребаци на трошак младенаца, свадбе ће дефинитивно преселити под шаторе, ако не и укинути. Строже мјере контроле неопходне су ради побољшања квалитета услуга и сузбијања нелегалног рада, али је важно да се пажљиво размотре и могуће посљедице како би се избјегли непредвиђени ефекти. Потребно је урадити добар баланс и прецизна правила да не би дошли у ситуацију да радимо Сизифов посао, односно да сузбијемо сиву економију у припреми хране и пића, а добијемо “сиву зону” за прибављање декларација само да би се испоштовали прописи!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана