Šest minuta

Veljko Zeljković
Šest minuta

Nakon Drugog svjetskog rata istoričar Vilijam L. Širer je govoreći o narednom ratu rekao da će ga pokrenuti samoubilački mali ludaci koji pritiskaju elektronsko dugme. Takav rat neće dugo trajati i niko ga nikada neće pratiti. Neće biti osvajanja, već samo pepeo i prah.

Nuklearni rat je tema o kojoj se doskoro nije mnogo pričalo i polemisalo nakon kubanske krize. Smatralo se da je tako nešto nezamislivo, ali u međuvremenu širom svijeta je posijano toliko zla, da jedan takav scenario izgleda sve izvjesniji. Bio bi to savršeni recept za smak svijeta, jer ludaka nikada nije bilo više. 

Na to je nedavno upozorila i američka novinarka Eni Džejkobsen u svojoj knjizi “Nuklearni rat”, navodeći da prema trenutnim protokolima američki stratezi imaju samo šest minuta da odluče da li će pritisnuti famozno crveno dugme. Ona se zapitala da li se u tih šest minuta može donijeti prava odluka, odnosno procijeniti da li je neka opasnost realna ili ne.

Prema njenim riječima, trenutno u svijetu ima dovoljno oružja da izazove nuklearnu zimu koja bi ubila oko pet milijardi ljudi. Kako je istakla, devet država trenutno ima oko 12.500 nuklearnih projektila, što stvara ozbiljnu nelagodu i prostor za katastrofu, jer zveckanje sabljama širom svijeta postaje sve ozbiljnije. Inače, današnja nuklearna bomba ima jačinu 1.000 puta veću od one bačene na Hirošimu.

Rusija je u nekoliko navrata na najdirektniji mogući način upozorila da neće prezati od upotrebe nuklearnog oružja ukoliko bude ugrožen njen teritorijalni integritet. Stratezi iz Vašingtona već godinama se poigravaju živcima Rusa, ispipavajući dokle su oni spremni da idu.

Rat u pojasu Gaze dodatno je sve iskomplikovao, pogotovo nakon izraelskog bombardovanja iranske ambasade u Damasku, te odgovora Teherana na ovu suludu odluku Banjamina Netanijahua. Nikako ne treba izgubiti iz vida da je upravo Izrael jedna od globalnih nuklearnih sila. 

Jednostavno, živimo u vremenu velikih plemenskih ratova, gdje se umjesto toljaga i mačeva koristi mnogo opasnije oružje. One koji organizuju i sprovede ove sukobe izgleda da ne brine to što bi sve moglo preći granicu.

Interesantno, a na šta ukazuje i pomenuta američka novinarka u svojoj knjizi, u SAD postoje planovi o tome kako postupati poslije nuklearnog napada. Prema njenim riječima, takvo promišljanje je izuzetno pogrešno, jer poslije sudnjeg dana neće ostati ništa. Kako kaže, umjesto da radimo na istinskom miru i ukidanju nuklearnog oružja, svijetom se više nego ikad otvaraju novi sukobi, stvarajući idealne uslove za savršenu nuklearnu oluju, odnosno zimu. Tada niko neće govoriti o tome kako su krave najodgovornije za klimatske promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana