Bumerang

Žarko Marković
Bumerang

Izjašnjavanje o famoznoj rezoluciji Generalne skupštine UN o Srebrenici je odloženo i to može biti znak da se stvari pomjeraju u dobrom smjeru po Srbiju i Srpsku i da su diplomatski napori Aleksandra Vučića urodili plodom.

Kako iz Njujorka o pitanju odlaganja stiže vrlo malo informacija, osnova za ozbiljnije zaključke nema. Najprije je moguće da je na sceni kupovina vremena u režiji onih koji dokument guraju na dnevni red jer procjenjuju da podrška neće biti tako velika kako su očekivali, a i na to je vjerovatno neko uticao, da li Vučić, da li Kinezi ili Rusi, manje je bitno.

Mnogo je bitnije što je na "srpskoj strani" nakon objave vijesti o odlaganju malo ko likovao. Čak su i najostrašćeniji među funkcionerima i tabloidima pokušali mirnije da procijene situaciju, valjda imajući na umu da to što je odloženo izjašnjavanje uopšte ne mora da znači da će rezolucija pasti. U ovakvim situacijama valja biti oprezan.

A i to likovanje je osobina uglavnom bošnjačke strane. Ko ne vjeruje, neka prelista sarajevsku štampu i isklika objave na tamošnjim portalima u proteklih mjesec dana. U očiglednoj ushićenosti što će Srbima na najvažnijoj svjetskoj adresi biti nalijepljena genocidna etiketa cijela horda političara, intelektualaca, aktuelnih i potencijalnih dobitnika priznanja Bundestaga nije, međutim, mogla smisliti pametniju konstrukciju od one da je u pitanju "civilizacijski čin" uz prateći niz priglupih floskula.

Donekle je to i razumljivo jer nije jednostavno dati razumno obrazloženje zašto bi bilo ko bio ushićen zato što će se karakterizacijom zločina u Srebrenici baviti, realno gledano, politička institucija pa makar bila i ona najvažnija na planeti. Istovremeno, žestoki argumenti izraelskih stručnjaka koji su, isprovocirani dešavanjima u Njujorku i u želji da ne dozvole unižavanje holokausta, u proteklim danima iznosili tvrdnje da ono što se desilo u Srebrenici ne može biti okvalifikovano kao genocid, svakako su proizveli efekat.

Stoga ne bi trebalo isključiti mogućnost da bi se zalaganje za usvajanje rezolucije njenim kreatorima i njihovim satrapima moglo vratiti kao bumerang, nevezano za to da li će dokument dobiti podršku, jer umjesto da taj "civilizacijski" čin potvrdi nakaradnu presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. moglo bi se desiti obrnuto, da isprovocira mnogo više važnih ljudi od tek trojice izraelskih stručnjaka da počnu osporavati tu presudu.

A materijala za osporavanje i te kako ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana