Direktorske plate

Anita Janković Rečević
Direktorske plate

Neka čudna vremena su došla. Od kada je svijeta i vijeka nekako su radnici ti koji su imali prigovor na male plate, što je potpuno opravano jer su, iako najviše rade i doprinose svakom kolektivu, uvijek posljednji na platnom spisku. Danas, slika nešto drugačija.

Ovog proljeća ni manje ni više na male plate žale se rukovodioci koji sjede u direktorskim foteljama.

Čini se da ni direktorske plate nisu više  što su bile, odnosno garant visokog statusa i prosperiteta.

Direktori srednjih škola širom Srpske tvrde da su brojni profesori sa višegodišnjim iskustvom i časovima preko norme plaćeniji od njih. Čak u nekim školama iz manjih opština rukovodioci škola zauzimaju 14. mjesto na platnom spisku po visini zarade. Što je za rubriku vjerovali ili ne.

Takav položaj, koji ne priliči direktorskoj fotelji, natjerao je rukovodioce škola da podignu glas i zatraže veća primanja koja istini za volju zaista nisu velika.

Plata direktora srednjih škola u kojima se obrazuje do 400 učenika je oko 1.800 KM, tamo gdje je između 400 i 800 đaka rukovodilac obrazovne ustanove prima oko 1.990 maraka, dok direktori velikih škola, koje imaju više od 800 đaka, zarađuju tek oko 2.100 maraka.

U današnje vrijeme ove cifre nisu bog zna koliko primamljive da bi se stručnjaci otimali za direktorske fotelje. Naročito ako se uzme u obzir količina odgovornosti koju na svojim plećima nose rukovodioci škola.

Iole kvalitetan zidar, stolar, frizer, kozmetičar, keramičar ili bilo koji drugi zanatlija, čije su vještine i znanja deficitarni na domaćem tržištu rada, bez po muke zarade mjesečno više do 2.000 maraka.

S druge strane, interesovanje mladih za zanimanja poput keramičara, fasadera, zidara i dalje su na nivou statističke greške. Svi sanjaju o direktorskoj fotelji, malo ko o mistriji i makazama u ruci.

Da su došla neka čudna vremena očito je i na primjeru influensera i tiktokera koji prodaju maglu i sve snažnije kreiraju društvo. Mnogi od njih na sedmičnom novu zarade tih famoznih 2.000 KM.

I kako onda da rukovodioci škola, koji bi zaista trebalo da imaju određeni status u društvu, budu zadovoljni. Potpuno je opravdano da traže veće plate i na vlastima je da im to omoguće. Istim onim vlastima koji od privatnih poslodavaca svako malo traže povećanje plata.

Ukoliko se zaista želi ići ka putu napretka i razvoja, prosvjeta i svi oni koji rade u školama ne smiju biti nedovoljno plaćeni s obziorm na značaj posla koji rade. Jer bi u suprtonom i oni mogli spakovati kofere i krenuti ka zapadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana