Podle komšije

Marijana Miljić Bjelovuk
Podle komšije

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pošteno se našalio sa domaćim vlastima koje su ga ugostile u Sarajevu u jesen 2023. godine. Tada im je na to gostoprimstvo odgovorio time što se pohvalio da oni svoje planove o pitanju odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, uz samu granicu sa BiH, pomjeraju do 2028. godine.

Nazdravljalo se i čestitalo u to ime, ali nije prošao ni mjesec, a domaće vlasti shvatiše da su ih prevarile prve komšije, najviši zvaničnici Hrvatske. Međutim, od koga je nije ni za iznenađenje. Štaviše, to se i očekivalo.

Na priče i obećanja Plenkovića iz Sarajeva te jeseni bez imalo sumnje nasjele su domaće vlasti, ali ako je za pohvalu nije im trebalo dugo da preispitaju da li nam je premijer Hrvatske ipak dao lažna obećanja. Zbog toga su zatražili i zvaničan odgovor njegove zemlje da li je istina sve što je izgovorio u Sarajevu.

I gle čuda, odgovor do danas nisu dobili. I neće ga ni dobiti, jer Hrvatska ne pomjera svoje planove. Podmuklo nastavlja da radi sve kako bi radioaktivni otpad izgurala na samu granicu sa BiH. Već dostavlja opremu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovac, a usput nastavlja da punom parom radi i na svim ostalim poljima o tom pitanju.

Koliko nisko udaraju pokazuju to što su opremu dostavili baš na Dan planete zemlje. Rugali su se ranije. Rugaju se i danas. Rugaće se vjerovatno i dalje. Sve treba pamtiti i zapisati. Da se ne zaboravi i ostavi u nasljeđe svim budućim generacijama koje bi trebalo sada odbraniti i sačuvati od opasnih namjera sa druge strane granice. 

Iako je BiH imala i više nego dobar start o pitanju borbe protiv nauma Hrvatske da sa druge strane Une odlaže opasan otpad lažna obećanja hrvatskog premijera "uljuljkala" su rad nadležnih. To samo govori da su u svojim naumima uspjeli. Rad ekspertskih i pravnih timova, u koje bi trebalo da budu uključeni najveći stručnjaci koje imamo, ne smije da stane. Sada još jače treba da odgovore komšijama. I to činjenicama koje će slomiti njihove zle naume, jer borba za 250.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Une ne smije stati. Treba da dobije još više na snazi.

Istom snagom borbe trebalo bi da odgovore i oni koji su zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom Evrope i svijeta jer valjda ih za to i plaćamo. Nisu tamo samo da se slikaju već i da ukažu tamošnjim institucijama na opasnost kojoj nas izlažu prve komšije.

Mnogo je međudržavnih pitanja koja nisu riješena između BiH i Hrvatske, ali Trgovska gora je prioritet svih prioriteta, jer rušenjem nauma Hrvatske da tamo skladišti nuklearni otpad ne bijemo bitku samo za sadašnjost, već za budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana