Опстанак

Вељко Зељковић
Опстанак

Поједине чланице ЕУ затражиле су потпуну забрану увоза руског течног гаса (ЛНГ). Предложено је и да наредним пакетом санкција буде обухваћена и како су је назвали, “флота танкера у сјенци”, која превози руску нафту како би заобишла уведене санкције.

Из Агенције за сарадњу енергетских регулатора ЕУ, међутим упозоравају да би унија требало да настави са овим увозом како би избјегла енергетски шок. Како су истакли, овом питању “треба приступити са опрезом”. Овакви потези, кажу они нешто трезвенији и присебнији, могли би да утичу на дугорочне уговоре о снабдијевању договорене са Москвом још прије 2022. године и плаћања великих пенала за европске компаније.

Одрицање од руских енергената већ је узело велики данак. Инфлација и рецесија већину земаља је гурнула у амбис, угрожавајући досадашњи лагодни начин живота. Умјесто руског гаса, радије се купује скупи амерички течни гас, чија је производња у протеклој години готово удвостручена, а у плану је и градња нових терминала у Мексичком заливу. 

А како се данас живи у ЕУ, може се видјети из најновијих података Европске централне банке (ЕЦБ), која је упозорила да се све већи број потрошача у еврозони мучи да плати становање након година инфлације изнад циљане и повећања трошкова задуживања. Како су истакли, удио домаћинстава са нижим приходима која очекују да ће каснити са плаћањем комуналија или станарине порастао је на више од 20 одсто у првом кварталу са око 15 одсто у 2023. За отплату хипотеке скоро се удвостручио на 30 одсто. Навели су и да, с обзиром на садашње и будуће ефекте повећања каматних стопа и губитка куповне моћи због високе инфлације, способност домаћинстава да подмире своје трошкове становања и отплате хипотеке је извор забринутости. Повећање каматних стопа с циљем сузбијања инфлације посебно је погодило тржиште некретнина, због високе инфлације.

Оваква неразумна политика санкција, којом се свјесно жртвује добробит обичних људи, довела је до тога да су и цијене хране на историјском рекорду. Све више  њих се довијава до сутра, купујући само оно најосновније. Разлози - повећани трошкови сировина и енергената. Нажалост, и поједине политичке елите у БиХ желе да буду дио те накарадне и слијепе политике. Заборављају да су се све ове године гријали на јефтином руском гасу, којег сада желе да замјене америчким.

Нажалост, и прича о замрзнутој руској имовини могла би бити нови потенцијални камен око врата Европе. Уколико она буде отета и продата, како би се помогло Украјини, други глобални играчи би попут номада сигурно повукли своја средства из Европе, остављајући банке и привреду без неопходних средстава, а берзе гурајући у црвено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана