Зарђали катанац

Данијела Бајић
Зарђали катанац

Економска моћ бивше Југе била је заиста велика. Економисти старе гарде кажу да је у неким сегментима парирала чак и Американцима, а она данашња у таквом обиму одавно не постоји.

Нарочито је катастрофална на овим просторима, гдје су, због дугогодишње послијератне транзиције, закопане некадашње велике фирме па нам једино преостаје да се са носталгијом присјећамо времена која се тешко могу поновити.

Вјероватно најизлизанија фраза у стечајном свијету гласи “пропали гигант” и она представља симбол давно прошлог времена, које нас, у комбинацији са посљедицама насталим након приватизације, враћа у данашњу реалност. Бројне су фирме у Српској уништене и пропале због погрешног вођења и погрешне економске политике.

Њихова постројења и плацеви са управним зградама представљају праве мале “градове духове” који су начичкани ту и тамо, од Требиња до Бањалуке. Сва та предузећа имају исту или сличну стечајну судбину, гдје радници од неколико година неисплаћених плата из стечајне масе наплате тек дио - а фирма, након дугогодишње агоније, углавном буде затворена.

Пропала и девастирана имовина се нуди на продају, али је чак и са мизерним цијенама углавном нико не жели. Неколико стечајних поступака у Српској траје и више од 15 година, а главни кривци за то су, према ријечима стручњака, судски спорови.

Ако се узме у обзир толики проток времена, није ни чудо што нико неће да уложи у старе машине које су више од деценију под катанцем. Узима их једино онај ко има сличну производњу да би их искористио за дијелове, док цијели пакет мало ко мјерка.

Проблем тих и таквих фирми је што су за вријеме реструктурирања и стечаја погубили контакте са добављачима и купцима, а њихово мјесто на тржишту заузео је неко други.

Тако испада да је једини довољно исплатив разлог за куповину пропалог гиганта земљиште, али само ако је на атрактивној локацији близу неке урбане средине, да би стара постројења била сравњена са земљом, а изграђена нека исплативија пословна опција.

Једно од рјешења могла би да буде јача контрола и мониторинг рада предузећа.

Неопходно је подробније водити рачуна о томе да ли власници фирми на вријеме плаћају обавезе држави, добављачима и плате радницима - па се не би дешавало да стечај буде покренут тек након неколико година таквог пословања, гдје дуговања премаше и до десет пута вриједност фирме. Онда је касно исправљати криве Дрине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана