Незнање кочница напретка

Небојша Томашевић
Незнање кочница напретка

Знање има границе, док их незнање нема, рекао је давно славни Бранислав Нушић. Ова његова антологијска реченица показала се тако пророчански тачна у нашем друштву у којем у ери дигитализације због неумијећа многи административни службеници грађане по разне потврде шаљу у шалтерске редове умјесто да једним кликом уштеде вријеме и себи и њима.

Због незнања у кориштењу дигиталних сервиса или ригидног опирања “новотаријама”, бројни административни радници “шетају грађане од немила до недрага” да би добили неки документ. Многи због њиховог (не)рада изгубе драгоцјене сате па чак и дане, током којих би могли да зараде који динар више или буду са својом породицом умјесто пред шалтером.  

Незнање је кочница напретка и често погубније за једно друштво од ватреног оружја. Оно ствара и непотребне проблеме и гужве у многим институцијама чему у прилог говори и апел Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА).  

Из ове агенције су истакли да су примијетили да многи грађани чекају у редовима на шалтерима МУП-ова широм БиХ да би добили штампану ЦИПС потврду. Због тога су позвали представнике локалних администрација и органа надлежних за приступ информацијама о пребивалишту грађана у БиХ да им се обрате за помоћ у вези са имплементацијом веб-сервиса.

У данашњем дигиталном добу, електронске технологије су постале неизоставан дио наше свакодневице. Међутим, иако постоје електронски сервиси који би могли убрзати административне процесе, многи грађани се и даље суочавају с дугим редовима и непотребним гужвама. Док дигитална трансформација убрзава, администрација често заостаје.

Недостатак стручности и спремности кадрова да подрже нове технологије успорава многе процесе и често доводи до непотребних одлазака на шалтере и губљење времена. Понекад се незнање о модерним технологијама може повезати с културним факторима јер старије генерације нису одрасле уз рачунаре и осјећају се углавном несигурно при њиховој употреби, а ако се томе дода и чињеница да су многи радно мјесто “заслужили” политичком линијом а не квалификацијама, јасно је зашто свако мало са оне стране шалтера чујемо реченицу: “Фали вам још један папир”.

Погубност незнања види се и кроз реченицу једног професора из Јужне Африке који каже да ако желиш уништити један народ, уништи му образовање. Надамо се да наше образовање још није уништено и да иза ћошка чекају млади стручни кадрови који ће све да убрзају и олакшају ионако тежак живот грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана