Пендрек демократија

Дарко Грабовац
Пендрек демократија

Десетине демонстраната ухапшено је на пропалестинским демонстрацијама широм Сједињених Америчких Држава.

Најмање 34 учесника протеста, укључујући и новинара, приведено  је током протеста на Универзитету Тексас у Остину, а још најмање 50 привела је полиција на Универзитету Јужна Калифорнија. Цифре се мијењају из часа у час па нема сумње да ће и онако добро попуњени амерички затвори наредних дана бити још пунији.

Тако Американци, као највећи заговорници демократије, пендрецима гуше  глас народа у својој земљи. Свуда на земаљској кугли они су мирођија у свакој чорби. Ако је нешто и на локалном нивоу, нема те земље у којој се неће огласити америчка амбасада да она каже како и шта би требало да се ради. Поготово је то случај у Сарајеву гдје бошњачка политичка елита гледа у амбасадора САД Мајкла Марфија као “Мујо у Бога”. А било би згодно чути мишљење овог дипломате из чувене школе Стејт департмента о ситуацији у његовој земљи, о стању људских права када су у питању студенски протести ових дана, о разним врстама националних интереса САД па до рецимо одговора на питање да ли је било геноцида над старосједиоцима Индијанцима.

Било би такође згодно чути и домаће медијске спонзоруше са платног списка Амбасаде САД да ли смију америчку администрацију да назову “режимом у Вашингтону”, тамошњу полицију која је бруталнија него било која друга на свијету неким погрдним епитетом и са етикетом какве су лијепили припадницима МУП-а Републике Српске током разних истјеривања правди и правдица.  Изгледа да су превише добро плаћени па сада шуте.

Елем, Американци су све у свијету учили да, ако се подигну на протесте академски грађани, односно студенти да то друштво није добро, да је у њему нешто труло, да је вријеме за промјену система и власти.

Ето им прилика да то покажу у свом дворишту. Заиста нема потребе гушити глас студената пендрецима, пуком силом или не дај боже пушчаном муницијом као што су чинили припадници националне гарде својевремено на Универзитету у Охају. Тада је на протестима против рата у Вијетнаму на крају шездесетих и почетком седамдесетих година прошлог вијека и крв потекла.  

Све указује на то да је по америчким схватањима демократија свуда потребна и добродошла осим код њихове куће. Ту влада гвоздена дисциплина. Ко дигне глас, добије по прстима, али и по глави и бубрезима. Тамо је све дозвољено осим демократије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана