Pendrek demokratija

Darko Grabovac
Pendrek demokratija

Desetine demonstranata uhapšeno je na propalestinskim demonstracijama širom Sjedinjenih Američkih Država.

Najmanje 34 učesnika protesta, uključujući i novinara, privedeno  je tokom protesta na Univerzitetu Teksas u Ostinu, a još najmanje 50 privela je policija na Univerzitetu Južna Kalifornija. Cifre se mijenjaju iz časa u čas pa nema sumnje da će i onako dobro popunjeni američki zatvori narednih dana biti još puniji.

Tako Amerikanci, kao najveći zagovornici demokratije, pendrecima guše  glas naroda u svojoj zemlji. Svuda na zemaljskoj kugli oni su mirođija u svakoj čorbi. Ako je nešto i na lokalnom nivou, nema te zemlje u kojoj se neće oglasiti američka ambasada da ona kaže kako i šta bi trebalo da se radi. Pogotovo je to slučaj u Sarajevu gdje bošnjačka politička elita gleda u ambasadora SAD Majkla Marfija kao “Mujo u Boga”. A bilo bi zgodno čuti mišljenje ovog diplomate iz čuvene škole Stejt departmenta o situaciji u njegovoj zemlji, o stanju ljudskih prava kada su u pitanju studenski protesti ovih dana, o raznim vrstama nacionalnih interesa SAD pa do recimo odgovora na pitanje da li je bilo genocida nad starosjediocima Indijancima.

Bilo bi takođe zgodno čuti i domaće medijske sponzoruše sa platnog spiska Ambasade SAD da li smiju američku administraciju da nazovu “režimom u Vašingtonu”, tamošnju policiju koja je brutalnija nego bilo koja druga na svijetu nekim pogrdnim epitetom i sa etiketom kakve su lijepili pripadnicima MUP-a Republike Srpske tokom raznih istjerivanja pravdi i pravdica.  Izgleda da su previše dobro plaćeni pa sada šute.

Elem, Amerikanci su sve u svijetu učili da, ako se podignu na proteste akademski građani, odnosno studenti da to društvo nije dobro, da je u njemu nešto trulo, da je vrijeme za promjenu sistema i vlasti.

Eto im prilika da to pokažu u svom dvorištu. Zaista nema potrebe gušiti glas studenata pendrecima, pukom silom ili ne daj bože puščanom municijom kao što su činili pripadnici nacionalne garde svojevremeno na Univerzitetu u Ohaju. Tada je na protestima protiv rata u Vijetnamu na kraju šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka i krv potekla.  

Sve ukazuje na to da je po američkim shvatanjima demokratija svuda potrebna i dobrodošla osim kod njihove kuće. Tu vlada gvozdena disciplina. Ko digne glas, dobije po prstima, ali i po glavi i bubrezima. Tamo je sve dozvoljeno osim demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
Preletači na rasprodaji
Preletači na rasprodaji
Na Balkanu ništa novo
Na Balkanu ništa novo
Kijevski zid
Kijevski zid
Skupe igrarije
Skupe igrarije
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana