Neznanje kočnica napretka

Nebojša Tomašević
Neznanje kočnica napretka

Znanje ima granice, dok ih neznanje nema, rekao je davno slavni Branislav Nušić. Ova njegova antologijska rečenica pokazala se tako proročanski tačna u našem društvu u kojem u eri digitalizacije zbog neumijeća mnogi administrativni službenici građane po razne potvrde šalju u šalterske redove umjesto da jednim klikom uštede vrijeme i sebi i njima.

Zbog neznanja u korištenju digitalnih servisa ili rigidnog opiranja “novotarijama”, brojni administrativni radnici “šetaju građane od nemila do nedraga” da bi dobili neki dokument. Mnogi zbog njihovog (ne)rada izgube dragocjene sate pa čak i dane, tokom kojih bi mogli da zarade koji dinar više ili budu sa svojom porodicom umjesto pred šalterom.  

Neznanje je kočnica napretka i često pogubnije za jedno društvo od vatrenog oružja. Ono stvara i nepotrebne probleme i gužve u mnogim institucijama čemu u prilog govori i apel Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).  

Iz ove agencije su istakli da su primijetili da mnogi građani čekaju u redovima na šalterima MUP-ova širom BiH da bi dobili štampanu CIPS potvrdu. Zbog toga su pozvali predstavnike lokalnih administracija i organa nadležnih za pristup informacijama o prebivalištu građana u BiH da im se obrate za pomoć u vezi sa implementacijom veb-servisa.

U današnjem digitalnom dobu, elektronske tehnologije su postale neizostavan dio naše svakodnevice. Međutim, iako postoje elektronski servisi koji bi mogli ubrzati administrativne procese, mnogi građani se i dalje suočavaju s dugim redovima i nepotrebnim gužvama. Dok digitalna transformacija ubrzava, administracija često zaostaje.

Nedostatak stručnosti i spremnosti kadrova da podrže nove tehnologije usporava mnoge procese i često dovodi do nepotrebnih odlazaka na šaltere i gubljenje vremena. Ponekad se neznanje o modernim tehnologijama može povezati s kulturnim faktorima jer starije generacije nisu odrasle uz računare i osjećaju se uglavnom nesigurno pri njihovoj upotrebi, a ako se tome doda i činjenica da su mnogi radno mjesto “zaslužili” političkom linijom a ne kvalifikacijama, jasno je zašto svako malo sa one strane šaltera čujemo rečenicu: “Fali vam još jedan papir”.

Pogubnost neznanja vidi se i kroz rečenicu jednog profesora iz Južne Afrike koji kaže da ako želiš uništiti jedan narod, uništi mu obrazovanje. Nadamo se da naše obrazovanje još nije uništeno i da iza ćoška čekaju mladi stručni kadrovi koji će sve da ubrzaju i olakšaju ionako težak život građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bezbolna palica
Bezbolna palica
"Željeznice"
"Željeznice"
Svi nekud odoše
Svi nekud odoše
Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana