Празник рада

Маријана Миљић Бјеловук
Празник рада

Испратисмо још један Први мај, Међународни празник рада. Прође, за разлику од претходних година једино уз нешто више слободних дана радничкој класи. Тако да је ове године, ако ништа, празник рада већини запослених донио који дан одмора више и то због највећег хришћанског празника Васкрса.

Послодавци су спојили нерадне дане па, ето, као тиме обрадовали запослене. И то је то. Попило се и појело, а радничке муке су без сумње и биле и остале. Ријетко се ту шта промијенило.

Колико год надлежни у Републици Српској, али и у другом дијелу БиХ, говорили да су радничка права у овој земљи узнапредовала те прилагођена окружењу и многим земљама Европске уније, да оно што пише у закону послодавци поштују и да инспектори кажњавају оне који крше те прописе, нема сумње да је реалност сасвим другачија.

Далеко смо ми од поштовања радничких права колико год нас из надлежних институција увјеравали у супротно. Наравно, свјесни су и надлежни свога заваравања радника и изношења дезинформација у јавности. 

Послодавци, нажалост, њих већина и даље се понаша као да су изнад сваког закона. Част ријеткима. Када би инспектори само ушли у већину фирми јасно је да би нашли на тоне неправилности само на радничким платним листама, да у остале сегменте пословања и не улазе.

Када би којим случајем све до детаља преконтролисали јасно је да би открили и разне методе за којима послодавци посежу о питању закидања државе, која је сама крива за много тога јер је почесто зажмирила на неправилности, а и однос према свима није увијек био исти.

Једни су им били и остали поданици, а други отпадници... Јер да није тако не би поједини накалемили на десетине милиона марака дуга, док би други и за зарез стављен на погрешно мјесто били санкционисани...

Томе свједоче на стотине милиона марака које сваке године отписују надлежне институције, јер једноставно те обавезе не могу наплатити нити ће моћи у будућности.

Нема сумње да због таквог односа и комплетне ситуације све већи број радника у Српској празник рада из године у годину дочекује са незадовољством и све мањом жељом за било каквим слављем.

Једино чему се радују јесте слободан дан који ће добити. Наравно, има и оних који ће и тај дан радити. 

Таква слављеничка атмосфера биће, без имало сумње, и идућих година. Како је и кренуло ускоро нећемо ни имати људи на излетиштима за празник рада, јер је највећи број наших радника одавно спаковао кофере и отишао у земље Европске уније, гдје и славе Први мај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана