Високе цијене одбијају купце

Анита Јанковић Речевић
Високе цијене одбијају купце

Пронаћи артикл, услугу или продајни предмет који није поскупио уназад годину-двије спада у домен немогућег или чак трик питање на које нема потврдног одговора.

Тако нешто не би пошло за руком ни највјештијем чаробањаку, који би прије успио измислити потпуно нов производ него пронаћи онај чија је цијена мјесецима непромијењена.

Овакво динамично тржиште, гдје цијене производа расту буквално преко ноћи, највећи је изазов за овдашње купце скромних буџета каквих је заправо и највише у Републици Српској и БиХ.

Мала примања, а велики издаци приморавају већину грађана да детаљно испланирају сваки одлазак у куповину, прате акцију и стављају у корпу само производе са списка, односно оно најпотребније. Економска криза која се са Запада прелила код нас, као и све друго што је лоше, потпомогнута таласом поскупљења чини се да је у потпуности испразнила буџете намијењене за луксуз. Трговци накитом широм Српске тврде да не памте лошије вријеме и да су им купце растјерале високе цијене. 

Само у овој години, због глобалних кретања, кажу да је грам сребра поскупио и до 50 одсто у односу на лани. То за посљедицу има драстичан пад оних који се одлучују на куповину накита и украса израђених од тог племенитог метала. Астрономске цијене не одбијају само купце сребра и накита. Мања продаја биљежи се и код бројних других производа јер грађани имају све мање новца. 

С друге стране, мјере које се доносе са циљем ублажавања посљедица економске кризе нажалост не дају богзна какве резултате. Домаћи трговци, они незасити и некоректни, не обраћају претјерано пажњу на уредбе о маржама јер су санкције преблаге па им дође исплативије да прекрше маржу и плате казну јер су израчунали да ће на тај начин зарадити далеко више.

Има и оних који из продајног асортимана једноставно избаце производе на који је маржа ограничена. Ту идеју су, између осталог, јавно изнијели домаћи пекари када се потегло питање о ограничавању цијене бијелог хљеба.

Иако власти покрећу одређене кампање некако је општи утисак да нема ваљаног рјешења којим би се стало у крај непрестаном “пумпању” цијена. Да ли се ико запита докле потрошачи могу овако и када ће шарени балон од сапунице пући.

Прије избијања пандемија вируса корона у Бањалуци је било море фризерских салона у којима је фенирање свих дужина косе коштало пет КМ, а сада ко нађе за 15 марака може се сматрати сретником. На овом једном примјеру види се колики је проценат поскупљења, који је мање-више сличан и код других производа и услуга. Ако се настави овим темпом већина грађана ускоро неће имати ни за кифлу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана