Рекордери

Вељко Зељковић
Рекордери

Комисија би требало да представља тијело, изабрано на неком од нивоа власти, које се формира да доноси одлуке, сагласности и дозволе, акта од стратешког значаја, па и сам развој земље.

У БиХ их има на стотине, а једна од њих је и фамозна Комисија за концесије, основана још давне 2005. године. Да је БиХ по свему специфична, али и рекордер безумља, говори и податак да ово тијело ни након 20 година, од када је основано, није издало ниједну дозволу за концесију, а при томе је на име плата и разних трошкова потрошено око 20 милиона марака.

Због тога многи ову комисију часте, називајући је рекордером нерада, предлажући члановима овог тијела да се пријаве на такмичење у излежавању које се сваке године одржава у Црној Гори. Из овог тијела су поручили да је главни разлог што до сада нису ништа урадили, осим што су примали плату, изостанак политичког договора. Како су истакли, ако га не буде - ни у идућих 20 година ништа неће бити урађено.

Иако је недавно завршен конкурс за избор нових чланова овог тијела, велико је питање да ли ће и када оно профункционисати. Такође, треба поменути да на ентитетском нивоу постоје сличне комисије које раде свој посао. Проблем је настао када су поједине бошњачке структуре покушале све дигнути на виши, државни ниво, а како би спријечиле реализацију неких од стратешких енергетских пројеката, попут градње хидроелектране “Бук Бијела”. Проблем је избио јер је у њега укључена и Србија. Али не само то - намјера је била да се из руку Републике Српске избије карта одлучивања, па самим тим и пресијеку финансијски токови и њен привредни развој.   

Све је, у ствари, једна велика политичка игра. Бошњачке партије су оспориле овај пројекат апелацијом Уставном суду БиХ. Овај суд је онда наложио овој комисији да обави свој дио посла иако иста годинама није у функцији, односно у стању да тако нешто учини, што због истека мандата, што због више политике. И тако се годинама налазимо у ситуацији да овакви и слични енергетски пројекти остају заглављени у времену и простору. На овај начин из руку Српске се покушава отети још једна надлежност, тврдећи да она не може располагати и користити ријеке, шуме... На крају ћемо вјероватно дочекати да Комисија за концесије БиХ, а која не ради, одлучује и о томе да ли имамо право да користимо ваздух, што би у коначници водило ка гушењу. Они који воде такву политику имају спремне боце са кисеоником, али шта ће бити са обичним људима, али и домаћом привредом.  

Све ово се дешава у вријеме када БиХ вапи за новим инвестицијама, када енергетска стабилност, један од предуслова привредног развоја, сваким даном постаје све више спорна и неизвјесна. Вјероватно се чека да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи одлучи шта и како даље, односно шта је најбоље за нас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана