Visoke cijene odbijaju kupce

Anita Janković Rečević
Visoke cijene odbijaju kupce

Pronaći artikl, uslugu ili prodajni predmet koji nije poskupio unazad godinu-dvije spada u domen nemogućeg ili čak trik pitanje na koje nema potvrdnog odgovora.

Tako nešto ne bi pošlo za rukom ni najvještijem čarobanjaku, koji bi prije uspio izmisliti potpuno nov proizvod nego pronaći onaj čija je cijena mjesecima nepromijenjena.

Ovakvo dinamično tržište, gdje cijene proizvoda rastu bukvalno preko noći, najveći je izazov za ovdašnje kupce skromnih budžeta kakvih je zapravo i najviše u Republici Srpskoj i BiH.

Mala primanja, a veliki izdaci primoravaju većinu građana da detaljno isplaniraju svaki odlazak u kupovinu, prate akciju i stavljaju u korpu samo proizvode sa spiska, odnosno ono najpotrebnije. Ekonomska kriza koja se sa Zapada prelila kod nas, kao i sve drugo što je loše, potpomognuta talasom poskupljenja čini se da je u potpunosti ispraznila budžete namijenjene za luksuz. Trgovci nakitom širom Srpske tvrde da ne pamte lošije vrijeme i da su im kupce rastjerale visoke cijene. 

Samo u ovoj godini, zbog globalnih kretanja, kažu da je gram srebra poskupio i do 50 odsto u odnosu na lani. To za posljedicu ima drastičan pad onih koji se odlučuju na kupovinu nakita i ukrasa izrađenih od tog plemenitog metala. Astronomske cijene ne odbijaju samo kupce srebra i nakita. Manja prodaja bilježi se i kod brojnih drugih proizvoda jer građani imaju sve manje novca. 

S druge strane, mjere koje se donose sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize nažalost ne daju bogzna kakve rezultate. Domaći trgovci, oni nezasiti i nekorektni, ne obraćaju pretjerano pažnju na uredbe o maržama jer su sankcije preblage pa im dođe isplativije da prekrše maržu i plate kaznu jer su izračunali da će na taj način zaraditi daleko više.

Ima i onih koji iz prodajnog asortimana jednostavno izbace proizvode na koji je marža ograničena. Tu ideju su, između ostalog, javno iznijeli domaći pekari kada se poteglo pitanje o ograničavanju cijene bijelog hljeba.

Iako vlasti pokreću određene kampanje nekako je opšti utisak da nema valjanog rješenja kojim bi se stalo u kraj neprestanom “pumpanju” cijena. Da li se iko zapita dokle potrošači mogu ovako i kada će šareni balon od sapunice pući.

Prije izbijanja pandemija virusa korona u Banjaluci je bilo more frizerskih salona u kojima je feniranje svih dužina kose koštalo pet KM, a sada ko nađe za 15 maraka može se smatrati sretnikom. Na ovom jednom primjeru vidi se koliki je procenat poskupljenja, koji je manje-više sličan i kod drugih proizvoda i usluga. Ako se nastavi ovim tempom većina građana uskoro neće imati ni za kiflu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana