Službenici podbacili

Marijana Miljić Bjelovuk
Službenici podbacili

Šefovi kažu četiri za rad i zalaganje, a građani bi sa druge strane jedva dvojku dali. Tako bi se u najkraćim crtama moglo opisati ocjenjivanje službenika u javnoj upravi Republike Srpske.

Naime, nadređeni su ocjenjivali u prvom polugodištu prošle godine više od 5.300 službenika i namještenika u 45 republičkih institucija. Prosječna ocjena je 3,57. I taj prosjek je pao u odnosu na posljednje vrednovanje njihovog rada.

Ko zna koliko bi tek ta ocjena pala da se ocjenjivanju pristupa realno?! Onako kako treba. Teško da bi tada svi zaposleni zaradili u prosjeku i dvojku, a nema sumnje da bi mnogi završili na popravnom.

Skoro da nema stanovnika Republike Srpske koji nije naletio na neljubazne, nestručne i krajnje drčne službenike u republičkim institucijama. Većina je, nažalost, umislili da su Bogom dati i da su iznad svakog zakona. Naići na nekog ljubaznog i profesionalnog je ravno kao i mogućnosti dobitka na lotu.

Ali koji recept zapošljavanja se primjenjuje u javnoj upravi dobro mi i dobijemo bilo kakav odgovor od službenika i namještenika zaposlenih u tim silnim republičkim institucijama. Javna tajna je da bez partijske knjižice nema ni zaposlenja u javnoj upravi. Pored te knjižice dobro bi bilo da onaj ko želi da se uhljebi ima i jake veze... Sve to se uzima u obzir prilikom zapošljavanja u javnoj upravi. Ono što piše u konkursu je samo pro forme. Kompletne porodice rade u tim silnim agencijama, upravama...I baš oni su stručni za sve te poslove...Kako da ne?

I vremenom se vjerovalo da će to splasnuti, da će na scenu stupiti zapošljavanje po stručnosti, a ne stranačkoj pripadnosti. Ali od toga, kako sada stvari stoje, nema ništa. Pa, ako samo uzmemo za primjer oglase za zapošljavanje koje raspisuje Agencija za državnu upravu, vidjećemo da jedno te isto prezime dobija poslove u jednoj instituciji, drugo u nekoj drugoj... I tako dalje. Ispada da su sve te institucije privatizovane po pitanju zapošljavanja. Kao da je riječ o porodičnim firmama, a ne javnim institucijama....

Da apsurdima po pitanju zapošljavanja nema kraja pokazuje i najsvježiji primjer raspisanog oglasa na sajtu jednog republičkog ministarstava u kojem stoji da vozač treba da ima završenu mašinsku, tehničku ili ekonomsku školu. Nekom logikom valjda bi trebao da ima saobraćajnu, ali oni kažu mašinsku, tehničku ili ekonomsku. Čudima nema kraja.

I svi ti apsurdi pokazuju da službenici nisu tek sada podbacili. Pala je njih većina na ispitu odavno. I onu labavu četvorku sa početka donijela im je stranačka knjižica, a ne njihov rad i zalaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana