Zarđali katanac

Danijela Bajić
Zarđali katanac

Ekonomska moć bivše Juge bila je zaista velika. Ekonomisti stare garde kažu da je u nekim segmentima parirala čak i Amerikancima, a ona današnja u takvom obimu odavno ne postoji.

Naročito je katastrofalna na ovim prostorima, gdje su, zbog dugogodišnje poslijeratne tranzicije, zakopane nekadašnje velike firme pa nam jedino preostaje da se sa nostalgijom prisjećamo vremena koja se teško mogu ponoviti.

Vjerovatno najizlizanija fraza u stečajnom svijetu glasi “propali gigant” i ona predstavlja simbol davno prošlog vremena, koje nas, u kombinaciji sa posljedicama nastalim nakon privatizacije, vraća u današnju realnost. Brojne su firme u Srpskoj uništene i propale zbog pogrešnog vođenja i pogrešne ekonomske politike.

Njihova postrojenja i placevi sa upravnim zgradama predstavljaju prave male “gradove duhove” koji su načičkani tu i tamo, od Trebinja do Banjaluke. Sva ta preduzeća imaju istu ili sličnu stečajnu sudbinu, gdje radnici od nekoliko godina neisplaćenih plata iz stečajne mase naplate tek dio - a firma, nakon dugogodišnje agonije, uglavnom bude zatvorena.

Propala i devastirana imovina se nudi na prodaju, ali je čak i sa mizernim cijenama uglavnom niko ne želi. Nekoliko stečajnih postupaka u Srpskoj traje i više od 15 godina, a glavni krivci za to su, prema riječima stručnjaka, sudski sporovi.

Ako se uzme u obzir toliki protok vremena, nije ni čudo što niko neće da uloži u stare mašine koje su više od deceniju pod katancem. Uzima ih jedino onaj ko ima sličnu proizvodnju da bi ih iskoristio za dijelove, dok cijeli paket malo ko mjerka.

Problem tih i takvih firmi je što su za vrijeme restrukturiranja i stečaja pogubili kontakte sa dobavljačima i kupcima, a njihovo mjesto na tržištu zauzeo je neko drugi.

Tako ispada da je jedini dovoljno isplativ razlog za kupovinu propalog giganta zemljište, ali samo ako je na atraktivnoj lokaciji blizu neke urbane sredine, da bi stara postrojenja bila sravnjena sa zemljom, a izgrađena neka isplativija poslovna opcija.

Jedno od rješenja mogla bi da bude jača kontrola i monitoring rada preduzeća.

Neophodno je podrobnije voditi računa o tome da li vlasnici firmi na vrijeme plaćaju obaveze državi, dobavljačima i plate radnicima - pa se ne bi dešavalo da stečaj bude pokrenut tek nakon nekoliko godina takvog poslovanja, gdje dugovanja premaše i do deset puta vrijednost firme. Onda je kasno ispravljati krive Drine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
Preletači na rasprodaji
Preletači na rasprodaji
Na Balkanu ništa novo
Na Balkanu ništa novo
Kijevski zid
Kijevski zid
Skupe igrarije
Skupe igrarije
More zbog mora
More zbog mora
Radnike tražimo svijećom
Radnike tražimo svijećom
Država na papiru
Država na papiru
Otimačina radnika
Otimačina radnika
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana