Pomozi ako možeš

Danijela Bajić
Pomozi ako možeš

Korona je mnoge ljude podstakla na volontiranje, posebno mlade, kako u registrovanim udruženjima, tako i individualno.

Pojedinci su se javljali u domove za starije osobe, brojni su u javnim kuhinjama pomagali pri spremanju hrane za socijalno ugrožene, a neki su samoinicijativno od kuće do kuće istraživali kome i kako mogu da pomognu. Od nabavke lijekova, pripreme i donošenja obroka do pomoći pri svakodnevnim obavezama starijim i nemoćnima, porodicama sa više djece i samohranim roditeljima.

Ovakvi primjeri dokaz su da i te kako postoji međugeneracijska solidarnost i da je ona stalno prisutna u društvu. Problem je što prečesto spava zimski san i potrebna joj je neka nova najava apokalipse da se razbudi.

Taj duh pomoći drugima treba da nam svima bude životna misija, bez obzira na trenutnu situaciju i više ili manje vanredno stanje u državi.

Dok ne shvatimo da je humanost poklanjanje ma i najmanjeg sitniša onima kojima je to u datom trenutku potrebno, ovakav vid aktivizma stalno će visiti na margini.

Volonterizmu nagrada nije cilj, on pokazuje da je svaki čovjek važan i da svaki život ima nezamislivu i nezamjenjivu vrijednost. Djecu je od malih nogu potrebno učiti da pomažući ugroženima nisu završili posao jer sigurno postoji još neko ko traži pruženu ruku.

Svijet bi sigurno postao srećnije mjesto za život kada bi svako od nas bar dio svog potencijala usmjerio na društveno koristan rad. Naravno, u skladu sa svojim mogućnostima, bilo da se radi o brizi za životnu sredinu, ljude ili životinje.

Međutim, brz život, teška materijalna situacija u društvu, zajedno sa potrošačkim mentalitetom koji nas okružuje, prednjače u odvlačenju mladih na “tamnu stranu mjeseca”. 

Sve je manje onih koji pronalaze motivaciju u pomaganju drugima, tako da raduje svaka vijest koja opisuje nesebičnu ljubav i zalaganje pojedinaca koji su život posvetili jednom takvom cilju.

Zato Rogatičanku Draganu Delić, koja je svoj trud i želju da pomogne drugima pokazala kroz bezbroj akcija dajući se nesebično, treba da slavimo kao modernog heroja i uzor mladima, a mediji ne treba da se zaustave samo na njenoj priči. Na sceni je deficit pozitivnih i dobrih primjera koji bi, da ih ima više, sigurno inspirisali one uspavane kako bi i oni dali svoj doprinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana