Srbima april crn

Darko Grabovac
Srbima april crn

Tako lijep, a tako težak i crn je april u sjećanjima Srba. Mnogi su ga opjevali, kao Zdravko Čolić onaj u Beogradu koji je personifikacija za srpski narod. Međutim, ovih aprilskih dana naviru sjećanja na ratove i stradanja.

Rane iz onog 1999, kada su zlikovački NATO agresor i teroristička Oslobodilačka vojska Kosova napali SR Jugoslaviju, još su svježe mada je prošlo četvrt vijeka. Prije tri dana obilježena je godišnjica početka krvavih borbi na karauli Košare, kamenu međašu između tadašnje SR Jugoslavije i Albanije. Od 9. aprila do 14. juna 1999. vođene su krvave borbe, ali Srbi nisu odstupili pred nadmoćnijim neprijateljem, ali ni zabranjenim NATO kasetnim bombama. Svoje živote na oltar otadžbine položilo je 108 pripadnika vojske i policije.

Mada je to bila neravnopravna, ali muška borba ratnika pa su žrtve  bile očekivane, kako opisati nevine živote koje na svojim besramnim dušama nose čelnici i komandanti  Atlantskog vojnog saveza, prije svih tadašnji generalni sekretar Havijer Solana i nikada osuđeni, ali sasvim sigurno ratni zločinac američki general Vesli Klark, kao i portparol mrskog lica Britanac Džejmi Šej i ostala NATO kamarila. Danas se prisjećamo napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri, kada su tehnološki sofisticirana ubojita sredstva pogodila željezničku kompoziciju sa srpskim civilima i ubila najmanje 15 ljudi, među kojima je bilo i djece. Tada su to, kakvog li licemjerstva, nazvali greškom, a nevino ugašene živote nazvali kolateralnom štetom.  Taj 12. april bio je drugi dan velikog hrišćanskog praznika - Vaskrsa!

Malo im je bilo i to pa je 23. aprila NATO raketom gađao i srušio zgradu Radio-televizije Srbije. Tu, na svojim radnim mjestima, poginulo je 16 radnika. NATO fašisti su tvrdili da je ta medijska kuća legitimna meta, navodno zbog propagandnih poruka vlasti na čijem je čelu bio predsjednik Slobodan Milošević.  U aprilu te 1999. avijacija zapadne vojne alijanse razorila je grad Aleksinac i ubila 11 civala, uništila 2.000 objekata...

U aprilu, onog krvavog 6, godine 1941. njemački avioni bombardovali su Beograd i ponovo pobili civile. I tako bi moglo u beskonačnost u nabrajanju.

Nevjerovatna je podudarnost i sličnost između pilota Hitlerovog “Luftvafea” i ovih modernih NATO fašista. Za njihove bombe civili su poželjna meta, pogotovo za one kasetne za koje je sam nečasni američki general Vesli Klark potvrdio da je izdao naredbu da ih bacaju po srpskim gradovima kako bi pojačao pritisak na vlasti u Beogradu da kapituliraju.

Možda je u svojim namjerama trenutno uspio, ali slobodarski duh srpskog naroda nije slomio. Vraćali su se Srbi na svoju rodnu grudu i u otadžbinu i poslije izgnanstva u Prvom svjetskom ratu pa nije isključeno da se opet vrate i na Košare i druga mjesta odakle su protjerani. Samo ako svijet i lokalni neprijatelji iz istorije nisu naučili, Srbi su mnogo nezgodni kada se vraćaju...      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana