Србима април црн

Дарко Грабовац
Србима април црн

Тако лијеп, а тако тежак и црн је април у сјећањима Срба. Многи су га опјевали, као Здравко Чолић онај у Београду који је персонификација за српски народ. Међутим, ових априлских дана навиру сјећања на ратове и страдања.

Ране из оног 1999, када су зликовачки НАТО агресор и терористичка Ослободилачка војска Косова напали СР Југославију, још су свјеже мада је прошло четврт вијека. Прије три дана обиљежена је годишњица почетка крвавих борби на караули Кошаре, камену међашу између тадашње СР Југославије и Албаније. Од 9. априла до 14. јуна 1999. вођене су крваве борбе, али Срби нису одступили пред надмоћнијим непријатељем, али ни забрањеним НАТО касетним бомбама. Своје животе на олтар отаџбине положило је 108 припадника војске и полиције.

Мада је то била неравноправна, али мушка борба ратника па су жртве  биле очекиване, како описати невине животе које на својим бесрамним душама носе челници и команданти  Атлантског војног савеза, прије свих тадашњи генерални секретар Хавијер Солана и никада осуђени, али сасвим сигурно ратни злочинац амерички генерал Весли Кларк, као и портпарол мрског лица Британац Џејми Шеј и остала НАТО камарила. Данас се присјећамо напада на путнички воз у Грделичкој клисури, када су технолошки софистицирана убојита средства погодила жељезничку композицију са српским цивилима и убила најмање 15 људи, међу којима је било и дјеце. Тада су то, каквог ли лицемјерства, назвали грешком, а невино угашене животе назвали колатералном штетом.  Тај 12. април био је други дан великог хришћанског празника - Васкрса!

Мало им је било и то па је 23. априла НАТО ракетом гађао и срушио зграду Радио-телевизије Србије. Ту, на својим радним мјестима, погинуло је 16 радника. НАТО фашисти су тврдили да је та медијска кућа легитимна мета, наводно због пропагандних порука власти на чијем је челу био предсједник Слободан Милошевић.  У априлу те 1999. авијација западне војне алијансе разорила је град Алексинац и убила 11 цивала, уништила 2.000 објеката...

У априлу, оног крвавог 6, године 1941. њемачки авиони бомбардовали су Београд и поново побили цивиле. И тако би могло у бесконачност у набрајању.

Невјероватна је подударност и сличност између пилота Хитлеровог “Луфтвафеа” и ових модерних НАТО фашиста. За њихове бомбе цивили су пожељна мета, поготово за оне касетне за које је сам нечасни амерички генерал Весли Кларк потврдио да је издао наредбу да их бацају по српским градовима како би појачао притисак на власти у Београду да капитулирају.

Можда је у својим намјерама тренутно успио, али слободарски дух српског народа није сломио. Враћали су се Срби на своју родну груду и у отаџбину и послије изгнанства у Првом свјетском рату па није искључено да се опет врате и на Кошаре и друга мјеста одакле су протјерани. Само ако свијет и локални непријатељи из историје нису научили, Срби су много незгодни када се враћају...      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана