Reorganizacija

Marijana Miljić Bjelovuk
Reorganizacija

Gubici, krediti, dugovanja, stranačko zapošljavanje, reorganizacija o kojoj se samo priča, a ništa ne radi, riječi su kojima se opisuje stanje u javnim preduzećima, čiji je vlasnik Srpska.

Tako godinama. I nema sumnje da će biti i dalje. Jer i s krajem prošle godine, odnosno samo prije mjesec, dva, na sva zvona najavljeno je da Srpska kreće u reorganizaciju i sređivanje stanja u svojim preduzećima. 

Isto to saopštavali su s Trga Republike i u proteklih pet godina, ako ne i više. Jer kada se već nema šta, “ajmo najaviti reorganizaciju javnih preduzeća”. Vjerovatno se u hvaljenju tim poduhvatima, odnosno pojedini najavom reorganizacije, a drugi opet restrukturiranjem preduzeća Srpske, vode time da su ljudi opterećeni svojim svakodnevnim problemima i brigom kako preživjeti, zaboravili šta su premijer i ministri rekli prije godinu, dvije, pet, pa i deset... Što i jeste tako. Zaboravili su. Pa ajmo “Jovo nanovo”.

Tako da, nema sumnje, da ćemo u ekonomskoj politici Vlade RS već za iduću godinu imati prekopirani dio teksta koji je posvećen uvođenju reda u javna preduzeća iz tog ključnog dokumenta za ovu godinu.  Ako samo uzmemo i uporedimo ekonomsku politiku koju kroji Vlada RS za proteklih pet godina naći ćemo isti tekst posvećen uvođenju reda u javnim preduzećima. Možda je samo u proteklu godinu, dvije dodata koja rečenica više, a koja naravno ne mijenja ama baš ništa jer je “ključno da Srpska kreće u reorganizaciju javnih preduzeća”. 

Dok se nadležni hvale reorganizacijom, s druge strane finansijska slika javnih preduzeća je sve gora. Spoljni dug već je premašio 900 miliona maraka, a ukupan je vjerovatno nemoguće i izračunati. Za to bi nam trebali neki nezavisni ekonomski eksperti, ali kod nas na tržištu teško je doći do “nezavisnog”.

Pored toga, najveći broj javnih preduzeća ima dugovanja za poreze i doprinose, radnicima, poslovnim partnerima, odnosno najkraće rečeno, nema kome nisu dužni.

Naravno, sva ta loša finansijska slika ne remeti planove da bude nastavljena praksa postavljanja kako na ključne pozicije tako i na sva druga radna mjesta u javnim preduzećima podobnih, a ne sposobnih. O tom kučnom problemu niko ne govori. Niti će.

A nema sumnje da se s takvom politikom zapošljavanja iz godine u godinu samo dodatno pogoršava finansijska slika javnih preduzeća, koja bi trebalo da budu okosnica razvoja. Odnosno kod nas su sve samo nisu to što bi trebalo. 

Kako je krenulo i koliko javnih preduzeća imamo i s kakvom finansijskom slikom uskoro nećemo moći ni najavljivati reorganizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana