Реорганизација

Маријана Миљић Бјеловук
Реорганизација

Губици, кредити, дуговања, страначко запошљавање, реорганизација о којој се само прича, а ништа не ради, ријечи су којима се описује стање у јавним предузећима, чији је власник Српска.

Тако годинама. И нема сумње да ће бити и даље. Јер и с крајем прошле године, односно само прије мјесец, два, на сва звона најављено је да Српска креће у реорганизацију и сређивање стања у својим предузећима. 

Исто то саопштавали су с Трга Републике и у протеклих пет година, ако не и више. Јер када се већ нема шта, “ајмо најавити реорганизацију јавних предузећа”. Вјероватно се у хваљењу тим подухватима, односно поједини најавом реорганизације, а други опет реструктурирањем предузећа Српске, воде тиме да су људи оптерећени својим свакодневним проблемима и бригом како преживјети, заборавили шта су премијер и министри рекли прије годину, двије, пет, па и десет... Што и јесте тако. Заборавили су. Па ајмо “Јово наново”.

Тако да, нема сумње, да ћемо у економској политици Владе РС већ за идућу годину имати прекопирани дио текста који је посвећен увођењу реда у јавна предузећа из тог кључног документа за ову годину.  Ако само узмемо и упоредимо економску политику коју кроји Влада РС за протеклих пет година наћи ћемо исти текст посвећен увођењу реда у јавним предузећима. Можда је само у протеклу годину, двије додата која реченица више, а која наравно не мијења ама баш ништа јер је “кључно да Српска креће у реорганизацију јавних предузећа”. 

Док се надлежни хвале реорганизацијом, с друге стране финансијска слика јавних предузећа је све гора. Спољни дуг већ је премашио 900 милиона марака, а укупан је вјероватно немогуће и израчунати. За то би нам требали неки независни економски експерти, али код нас на тржишту тешко је доћи до “независног”.

Поред тога, највећи број јавних предузећа има дуговања за порезе и доприносе, радницима, пословним партнерима, односно најкраће речено, нема коме нису дужни.

Наравно, сва та лоша финансијска слика не ремети планове да буде настављена пракса постављања како на кључне позиције тако и на сва друга радна мјеста у јавним предузећима подобних, а не способних. О том кучном проблему нико не говори. Нити ће.

А нема сумње да се с таквом политиком запошљавања из године у годину само додатно погоршава финансијска слика јавних предузећа, која би требало да буду окосница развоја. Односно код нас су све само нису то што би требало. 

Како је кренуло и колико јавних предузећа имамо и с каквом финансијском сликом ускоро нећемо моћи ни најављивати реорганизацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана