Čuvajte radnike

Marijana Miljić Bjelovuk
Čuvajte radnike

“Ako nećeš ti, ima ko hoće” - čuvena rečenica s kojom se najveći broj domaćih gazda bahatio otišla je u istoriju. Sada ju je zamijenila druga, ali ona nema jačinu kao ova prva, a to je da “Ako nećeš ti, imaju Turci, Indijci, Bangladešani...”.

I ti uvozni radnici ubrzo će uvidjeti kakva praksa i izrabljivanje radnika vlada domaćim tržištem. Nakon toga ti Turci, Indijci i Bangladešani neće kopati na domaćim gradilištima, već će svu snagu usmjeriti da dođu do neke od evropskih zemalja, jer su im i tamo širom vrata poslodavaca otvorena. Tamo će zarađivati koru hljeba za sebe i svoju porodicu, jer od većine domaćih poslodavaca nema nikakve vajde. Oni, nažalost, ganjaju samo svoj interes i ne haju za radnike koji im umnožavaju kapital. Jer da nije tako ne bi došli u situaciju u kojoj se trenutno nalazimo.

Otjerali smo domaće pa ćemo i strance. Jer dok se u svijetu ide ka poboljšanju radničkog položaja, posebno u vrijeme inflacije, kod nas se nastoji da bude urušeno i ono što je do sada postignuto na tom polju. A nema sumnje da je malo urađeno.

Tako smo samo nedavno dobili od nadležnih objašnjenje da najniža plata u Srpskoj može da bude 800 maraka ako radnik radi više od 20 godina. Žalosno. Tužno. Još gore je i to što poslodavci kradu na radnom stažu. Ne isplaćuju ni te dvije-tri marke na platu, koliko bi trebali za svaku godinu provedenu na poslu. Kradu krupno, a ne daju ni sitno. Pa se još kao u čudu pitaju i kukaju kako nemaju radnika?! Pa kako će ih i imati kada im ne daju i ono što su zaradili.

Sve to lako može utvrditi i inspekcija. Naravno, da hoće. Da nema privilegovanih poslodavaca i potkupljenih inspektora situacija na tržištu bila bi bolja i ne bi urušavali i ono malo radničkih prava koje imamo. 

Kada bi inspektori samo pod svoju lupu stavili platne liste koje kroje poslodavci uvidjeli bi da plata kod većine radnika nije uvećana za radni staž o kojem nadležni pričaju. Na istim tim listama niz je i drugih nejasnoća koje ne može raščivijati ni najbolji računovođa. Naravno, poslodavcima je sve kristalno jasno, jer dok je drugim nejasno, njihova kasa je u plusu.

Ali što bi naš narod rekao “ničija nije do zore sijala, pa neće ni njihova”. Pojedinih se i ugasila. A oni ostali, moraće, ako žele da ih dalje oslovljavamo sa gazda, ako ništa, bar u izvjesnoj mjeri smanje nejasnoće i kraduckanje na radničkim leđima. Jer nemoguće je u ovoj posrnuloj zemlji izrabljivanje radničke klase i zloupotrebu njihovih prava u potpunosti eliminisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana