Чувајте раднике

Маријана Миљић Бјеловук
Чувајте раднике

“Ако нећеш ти, има ко хоће” - чувена реченица с којом се највећи број домаћих газда бахатио отишла је у историју. Сада ју је замијенила друга, али она нема јачину као ова прва, а то је да “Ако нећеш ти, имају Турци, Индијци, Бангладешани...”.

И ти увозни радници убрзо ће увидјети каква пракса и израбљивање радника влада домаћим тржиштем. Након тога ти Турци, Индијци и Бангладешани неће копати на домаћим градилиштима, већ ће сву снагу усмјерити да дођу до неке од европских земаља, јер су им и тамо широм врата послодаваца отворена. Тамо ће зарађивати кору хљеба за себе и своју породицу, јер од већине домаћих послодаваца нема никакве вајде. Они, нажалост, гањају само свој интерес и не хају за раднике који им умножавају капитал. Јер да није тако не би дошли у ситуацију у којој се тренутно налазимо.

Отјерали смо домаће па ћемо и странце. Јер док се у свијету иде ка побољшању радничког положаја, посебно у вријеме инфлације, код нас се настоји да буде урушено и оно што је до сада постигнуто на том пољу. А нема сумње да је мало урађено.

Тако смо само недавно добили од надлежних објашњење да најнижа плата у Српској може да буде 800 марака ако радник ради више од 20 година. Жалосно. Тужно. Још горе је и то што послодавци краду на радном стажу. Не исплаћују ни те двије-три марке на плату, колико би требали за сваку годину проведену на послу. Краду крупно, а не дају ни ситно. Па се још као у чуду питају и кукају како немају радника?! Па како ће их и имати када им не дају и оно што су зарадили.

Све то лако може утврдити и инспекција. Наравно, да хоће. Да нема привилегованих послодаваца и поткупљених инспектора ситуација на тржишту била би боља и не би урушавали и оно мало радничких права које имамо. 

Када би инспектори само под своју лупу ставили платне листе које кроје послодавци увидјели би да плата код већине радника није увећана за радни стаж о којем надлежни причају. На истим тим листама низ је и других нејасноћа које не може рашчивијати ни најбољи рачуновођа. Наравно, послодавцима је све кристално јасно, јер док је другим нејасно, њихова каса је у плусу.

Али што би наш народ рекао “ничија није до зоре сијала, па неће ни њихова”. Појединих се и угасила. А они остали, мораће, ако желе да их даље ословљавамо са газда, ако ништа, бар у извјесној мјери смање нејасноће и крадуцкање на радничким леђима. Јер немогуће је у овој посрнулој земљи израбљивање радничке класе и злоупотребу њихових права у потпуности елиминисати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана