Čekajući rezultate

Vedrana Kulaga Simić
Čekajući rezultate

Deveti po redu opšti izbori u BiH su iza nas, ali sve su prilike da će se o njima polemisati i duže od 30 dana koliko Centralna izborna komisija BiH ima maksimalno vremena da objavi zvanične i pune rezultate izborne volje građana ove jeseni.

Izborna noć je bila burna i podsjećala je na neke ranije u kojima su se isto tako, čas u jednom, čas u drugom taboru, plasirale informacije o pobjedama da bi se tek kasnije pokazalo ko je bio oprezniji i ozbiljniji sa podacima te i imao najpreciznije, dok je drugoj strani ostalo da se ljuti.

Tako je ovaj put. I dok obični građani sa nestrpljenjem čekaju da vide ko će ih i zvanično predstavljati te boriti se za njihove interese u Narodnoj skupštini Republike Srpske, glasove broje i u političkim partijama, ali i u Centralnoj izbornoj komisiji.

Imajući u vidu izborne rokove, koji su propisani ključnim dokumentima u ovoj oblasti, komisija ima rok da najkasnije do početka novembra javnosti predstavi zvanično ovogodišnje izborne pobjednike i gubitnike, iako će do tada, sasvim sigurno, mnogi na svoju ruku proslaviti sigurnu pobjedu u trci za neku od pozicija.

Bilo kako bilo, volja naroda je, po svemu sudeći poznata, ma koliko to neki nepriznavali, ali u svakom slučaju imaju mogućnost i pravo da se žale te da traže ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima za koje su sigurni da su bila njihova. Gdje nisu imali ni grama sumnje u pobjedu, a gdje su, kako je pokazalo zvanično dosadašnje brojanje, ipak se pokazali kao gubitnici.

Kao i u gotovo svakom izbornom ciklusu mnogi glasački listići mogli bi biti ponovo prebrojavani, a na to bi trebalo dodati da posljednji na red dolaze, između ostalih, oni poštom i putem mobilnih timova tako da ima posla.

Ipak, i ovi izbori potvrdili su trend velikog broja nevažećih glasačkih listića. Neki su proglašeni takvim jer su ostali prazni, a drugi dio nije priznat zbog drugih nepravilnosti tako da bi kada se podvuče crta i ovog oktobra taj mogao da dostigne oko 50.000.

Uglavnom, rezultati su tu, samo ih treba otkriti. Neki su već iznenađenje po dobrim zbirovima, a neki i gubitnici s obzirom na optimizam koji je u izbornoj kampanji dopirao iz njihovih tabora, odnosno kandidata. 

Opšti izbori 2022. godine su jedan dio političke priče u ovoj zemlji koja bi trebalo da bude nastavljena kada CIK stavi pečat na rezultate za sve nivoe vlasti u BiH. Tada će se vidjeti ko će u poslaničke fotelje od izabranih, a ko ostaje na sadašnjim pozicijama. Nakon toga, trebalo bi da bude vidljivo i ko će činiti vlast na svim nivoima, a već sada je vrijeme da se kaže da bi bilo lijepo kada bi i pobjednici taj posao završili u predviđenom roku te da poslije toga dobro zasuču rukave, riješe međusobne probleme i ubrzaju u svim sektorima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana