Чекајући резултате

Ведрана Кулага Симић
Чекајући резултате

Девети по реду општи избори у БиХ су иза нас, али све су прилике да ће се о њима полемисати и дуже од 30 дана колико Централна изборна комисија БиХ има максимално времена да објави званичне и пуне резултате изборне воље грађана ове јесени.

Изборна ноћ је била бурна и подсјећала је на неке раније у којима су се исто тако, час у једном, час у другом табору, пласирале информације о побједама да би се тек касније показало ко је био опрезнији и озбиљнији са подацима те и имао најпрецизније, док је другој страни остало да се љути.

Тако је овај пут. И док обични грађани са нестрпљењем чекају да виде ко ће их и званично представљати те борити се за њихове интересе у Народној скупштини Републике Српске, гласове броје и у политичким партијама, али и у Централној изборној комисији.

Имајући у виду изборне рокове, који су прописани кључним документима у овој области, комисија има рок да најкасније до почетка новембра јавности представи званично овогодишње изборне побједнике и губитнике, иако ће до тада, сасвим сигурно, многи на своју руку прославити сигурну побједу у трци за неку од позиција.

Било како било, воља народа је, по свему судећи позната, ма колико то неки непризнавали, али у сваком случају имају могућност и право да се жале те да траже поновно бројање гласова на бирачким мјестима за које су сигурни да су била њихова. Гдје нису имали ни грама сумње у побједу, а гдје су, како је показало званично досадашње бројање, ипак се показали као губитници.

Као и у готово сваком изборном циклусу многи гласачки листићи могли би бити поново пребројавани, а на то би требало додати да посљедњи на ред долазе, између осталих, они поштом и путем мобилних тимова тако да има посла.

Ипак, и ови избори потврдили су тренд великог броја неважећих гласачких листића. Неки су проглашени таквим јер су остали празни, а други дио није признат због других неправилности тако да би када се подвуче црта и овог октобра тај могао да достигне око 50.000.

Углавном, резултати су ту, само их треба открити. Неки су већ изненађење по добрим збировима, а неки и губитници с обзиром на оптимизам који је у изборној кампањи допирао из њихових табора, односно кандидата. 

Општи избори 2022. године су један дио политичке приче у овој земљи која би требало да буде настављена када ЦИК стави печат на резултате за све нивое власти у БиХ. Тада ће се видјети ко ће у посланичке фотеље од изабраних, а ко остаје на садашњим позицијама. Након тога, требало би да буде видљиво и ко ће чинити власт на свим нивоима, а већ сада је вријеме да се каже да би било лијепо када би и побједници тај посао завршили у предвиђеном року те да послије тога добро засучу рукаве, ријеше међусобне проблеме и убрзају у свим секторима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана