“Zaraćene strane”

 Marijana Miljić Bjelovuk
“Zaraćene strane”

Pregovore o minimalcu u Srpskoj poslovna zajednica i sindikat vode preko medija. Ne sjedaju za isti sto. Niti planiraju. Iz svojih udobnih kancelarija iliti kožnih fotelja i jedna i druga strana nastaviće da daje izjave o tome za koliko bi trebalo da bude povećana ona najniža plata u Srpskoj, koja trenutno iznosi 650 maraka. Taj rat potrajaće sve dok Vlada ne prelomi i saopšti koliki će biti minimalac.

Nema sumnje i da će nakon toga biti nezadovoljne “zaraćene strane”. Jer jedno krilo na sve strane kukaće da je puno, da oni to ne mogu podnijeti, prijetiće i otpuštanjem radnika, ali i stavljanjem ključa u bravu. Drugi će, naravno, ići sa svojim stavom da je malo, ali da je, zahvaljujući njihovoj borbi, eto, ipak nešto urađeno.

Svi oni redom, i jedni i drugi, takozvane zaraćene strane, čuvaju svoje pozicije i onu udobnu kožnu fotelju jer iza zatvorenih vrata počesto nazdravljaju i dižu zajedno čaše uvis. Naravno, kada treba da sjednu i dogovore se da se koliko-toliko poboljša položaj onih koji primaju najnižu platu, od sastajanja nema ništa. Kažu, nema ko sazvati sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta, jer je on okrnjen za predstavnike Vlade Srpske.

Pa, ako je i jednima i drugima u prvom planu interes radničke armije, i ne treba im Ekonomsko-socijalni savjet da se sastanu. Svi oni, prije svega vođe poslodavaca i radnika, mogu pozvati onu drugu stranu na sastanak i razgovarati. Sjesti za isti sto i vidjeti šta je moguće i koliko uraditi. Naći se na nekoj sredini. Ali od toga nema ništa. Lakše je taj rat voditi preko medija, a ovamo “živio ti meni”.

Naravno, i u tom medijskom ratu poslodavci nude minimalno i ne priznaju ni onaj minimalac od 650 maraka iako ga već osam mjeseci daju radnicima. Mada, ko zna kojim se sve potezima pojedine gazde služe, nikoga u ovom poremećenom sistemu ne bi iznenadilo da pojedini daju manje i od minimalca.

S druge adrese, predstavnici sindikata su, u odnosu na svoje kolege, izašli sa tri iznosa minimalca i on se kreće u rasponu od 760 pa do 1.044 marke. Napredovali su i jedni i drugi, ali tek nakon što su pozvani da rade svoj posao i da se dogovaraju. I na tome će sigurno i zastati. 

Za sve to vrijeme, kao i ono prošlo i ono što dolazi, neće ispaštati niti poslodavci niti sindikalisti, već onaj radnik koji prima i koji će i dalje primati najnižu platu, a od koje, nažalost, neće moći preživjeti ni pet dana kako treba. Zbog toga bi ovim “zaraćenim” trebalo dati tu platu pa da vidimo da li će tada biti ikakvog efekta kada je u pitanju vođenje socijalnog dijaloga o važnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana