“Dođi juče”

Danijela Bajić
“Dođi juče”

Kada bi se slikovito opisao napredak BiH i njen put ka Evropskoj uniji, on bi izgledao ovako - čovjek se kreće pokretnim stepenicama u suprotnom pravcu i, pošto je mehanizam brži, a on vidno hramlje, čak se i ne kreće u mjestu, već nazaduje.

U prevodu, džaba nama sve moguće pomoći i podsticanja Brisela kada nas unutrašnja trvenja pojedoše.

Dok se međusobno ne izmirimo i pronađemo zajednički jezik u vezi sa ključnim ili manje ključnim pitanjima, evropska ekonomija napreduje, a nove tehnologije o kojima možemo samo da sanjamo i čitamo u “Svijetu kompjutera” pretvaraju naše podneblje u zabit čiji svaki napredak kasni 50 godina u odnosu na ostatak svijeta.

Zapravo, naš sporohod ka dostizanju svjetskih trendova najbolje opisuje referenca Baneta Sanšajna iz filma “Jedan na jedan” koji u jednom momentu kaže: “Dođi juče.”

Problem je što je za BiH i juče bilo kasno, što pokazuju i sve moguće top-liste poželjnih evropskih destinacija ili zemalja sa kvalitetom života. Tako je najnovija lista portala “Numbea” stavila BiH na 29. mjesto, od 37 analiziranih zemalja, dok su, prema njihovim podacima za prošlu godinu, u top-deset, pored Luksemburga, Holandije i Islanda po kvalitetu života u Evropi, između ostalog, svrstane Danska, Finska, Norveška, Estonija. Kad je u pitanju BiH, to je i više nego porazno.

Statističari su kod ove računice uzeli u obzir sve ono što naše građane najviše boli i zbog čega je sve više mladih ljudi koji odlučuju da se sele iz BiH u zemlje koje su na ovoj listi bolje plasirane.

Dakle, po logici stvari, neki od razloga za migracije našeg stanovništva u Njemačku, Švajcarku i Austriju, koje su se, takođe, našle na vrhu ovog spiska, su troškovi života, kupovna moć, nivo zdravstvene zaštite.

I bolje plate, naravno, zajedno sa standardom života. Tako će biti stalno, a stagnacija društva koje je zakucano na dno svake moguće ljestvice ostaće tamo sve dok, politički gledano, ne bude stvoren bilo kakav konsenzus o zajedničkom životu, a da je postignut samo i isključivo u korist građana. Ne pojedinaca, politike ili kaste bogatih koje ovakva i slične statistike ne interesuje previše.

Vodeći se politikom ličnog komoditeta sasvim im je svejedno kakva je država u globalu i na kojem je mjestu otpozadi.

Kako je krenulo sveopšte nazadovanje bićemo izbačeni iz svih kombinacija i proračuna pa će nam i analitičari okrenuti leđa, a u tom slučaju čak će i borba za posljednje mjesto nekog rangiranja postati nemoguća misija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Raj za strance
Raj za strance
Udarac "Familiji"
Udarac "Familiji"
Javna propast
Javna propast
Bezbolna palica
Bezbolna palica
"Željeznice"
"Željeznice"
Svi nekud odoše
Svi nekud odoše
Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana