Vječiti dužnici

Anita Janković Rečević
Vječiti dužnici

Na listi najvećih dužnika za poreze i doprinose već godinama pojavljuju se jedna te ista imena.

Vječiti dužnici mahom su zdravstvene ustanove koje su nakalemile desetine miliona neplaćenih obaveza. Univerzitetski klinički centar neslavni je rekorder s dugom od  48,33 miliona KM, a u stopu ga prati bolnica u Istočnom Sarajevu čiji je iznos neizmirenih obaveza dostigao 48,09 miliona KM. Dug bolnice “Sveti apostol Luka” iz Doboja “težak” je 46,93 miliona, a u desetinama miliona maraka mjere se i dugovanja Univerzitetske bolnice Foča i bolnice u Gradišci, koje su zauzele četvrto i peto mjesto, od ukupno sedam zdravstvenih ustanova koliko ih se našlo na crnoj listi dužnika. Njihov ukupan dug iznosi 205 miliona KM, a po planovima Vlade RS ta dugovanja zdravstvenih ustanova mogla bi otići u istoriju. 

Naime, u programu ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine navedeno je da Vlada RS planira u narednom periodu obezbijediti novac kako bi izmirila dugovanja javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja RS iz ranijeg perioda.

Ovakav potez Vlade RS može se posmatrati dvojako. U jednu ruku može se reći da je za pohvalu, kako bi se konačno dugovanja svela na nulu, a menadžmenti tih zdravstvenih ustanova krenuli iz početka. S druge strane, stiče se utisak da se ovakvim djelovanjem Vlade opet gleda kroz prste svim onim koji su odgovorni za taj dug. Bez obzira da li je on nastao u mjesecima iza nas ili prije pet, deset, dvadeset godina. Neodgovorni pojedinci koji su loše upravljali zdravstvenim ustanovama i koji su odgovorni za kalemljenje neizmirenih obaveza proći će nekažnjeno kao i mnogi drugi rukovodioci javnih preduzeća u Srpskoj. Jer ako se dugovanja nastave otpisivati to je samo podstrek nekim budućim rukovodiocima da se ponašaju potpuno nedomaćinski u vođenju javnih zdravstvenih ustanova, preduzeća i slično.

Ovakvim rješenjima šire se krila lopovima ali i postiče obrazac neodgovornog ponašanja.

Jasno je da sve ove godine nije bilo rješenja kako naplatiti dugovanja od bolnica ali i stati u kraj daljem gomilanju neplaćenih obaveza.

Spisak dužnika već godinama je tema i element s kojim se služe mnogi kako bi prikupili pokoji politički poen kod naroda. Napadala se vlast, napadali se rukovodioci ustanova ali konkretno rješenje za ovaj hroničan problem godinama izostaje.

Sada se pojavilo moguće rješenje, ali čini se po društvo najgore moguće budući da će novac ići iz državne kase. Sa tih 205 miliona KM mogao se izgraditi most, saobraćajnica, vrtić koji bi građanima bili daleko korisniji. Narod ništa nema od toga što će se bolnicama izmiriti dug, a to što će krivci ostati nekažnjeni samo će izazvati gnjev mase.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana