Вјечити дужници

Анита Јанковић Речевић
Вјечити дужници

На листи највећих дужника за порезе и доприносе већ годинама појављују се једна те иста имена.

Вјечити дужници махом су здравствене установе које су накалемиле десетине милиона неплаћених обавеза. Универзитетски клинички центар неславни је рекордер с дугом од  48,33 милиона КМ, а у стопу га прати болница у Источном Сарајеву чији је износ неизмирених обавеза достигао 48,09 милиона КМ. Дуг болнице “Свети апостол Лука” из Добоја “тежак” је 46,93 милиона, а у десетинама милиона марака мјере се и дуговања Универзитетске болнице Фоча и болнице у Градишци, које су заузеле четврто и пето мјесто, од укупно седам здравствених установа колико их се нашло на црној листи дужника. Њихов укупан дуг износи 205 милиона КМ, а по плановима Владе РС та дуговања здравствених установа могла би отићи у историју. 

Наиме, у програму економских реформи за период од 2023. до 2025. године наведено је да Влада РС планира у наредном периоду обезбиједити новац како би измирила дуговања јавних здравствених установа и Фонда здравственог осигурања РС из ранијег периода.

Овакав потез Владе РС може се посматрати двојако. У једну руку може се рећи да је за похвалу, како би се коначно дуговања свела на нулу, а менаџменти тих здравствених установа кренули из почетка. С друге стране, стиче се утисак да се оваквим дјеловањем Владе опет гледа кроз прсте свим оним који су одговорни за тај дуг. Без обзира да ли је он настао у мјесецима иза нас или прије пет, десет, двадесет година. Неодговорни појединци који су лоше управљали здравственим установама и који су одговорни за калемљење неизмирених обавеза проћи ће некажњено као и многи други руководиоци јавних предузећа у Српској. Јер ако се дуговања наставе отписивати то је само подстрек неким будућим руководиоцима да се понашају потпуно недомаћински у вођењу јавних здравствених установа, предузећа и слично.

Оваквим рјешењима шире се крила лоповима али и постиче образац неодговорног понашања.

Јасно је да све ове године није било рјешења како наплатити дуговања од болница али и стати у крај даљем гомилању неплаћених обавеза.

Списак дужника већ годинама је тема и елемент с којим се служе многи како би прикупили покоји политички поен код народа. Нападала се власт, нападали се руководиоци установа али конкретно рјешење за овај хроничан проблем годинама изостаје.

Сада се појавило могуће рјешење, али чини се по друштво најгоре могуће будући да ће новац ићи из државне касе. Са тих 205 милиона КМ могао се изградити мост, саобраћајница, вртић који би грађанима били далеко кориснији. Народ ништа нема од тога што ће се болницама измирити дуг, а то што ће кривци остати некажњени само ће изазвати гњев масе.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана