Veresija

Dragana Keleč
Veresija

"Dajte mi jedan hljeb i mlijeko, i upišite molim Vas. Plaćam prvog", riječi su koje se svakodnevno mogu čuti u gotovo svim prodavnicama u današnje vrijeme.

Veoma teška materijalna situacija u većini domaćinstava u Republici Srpskoj, primorala je mnoge da "žive" na veresiju, a sa standardne kafanske "crte" i kupovine osnovnih životnih namirnica, odgođeno plaćanje sve više traže i u stomatološkim ordinacijama, apotekama, pa čak i u frizerskim i kozmetičkim salonima.

Kupovina "na crtu ili teku" postala je nažalost svakodnevica mnogih. Na ovaj način kupuju i mladi i stari, nezaposleni, pa i zaposleni. Niske plate i još niže penzije dovele su do toga da je veresija stil života koji je "zakucao" na mnoga vrata.

A kako i ne bi? Iz mjeseca u mjesec stižu nova poskupljenja, koja su dodatni udar na ionako skromne budžete mnogih porodica sa prosječnim mjesečnim primanjima. Kako god da se sabere i oduzme minus nas dočeka.

Ali, nije ovaj problem od juče, niti je svojstven samo Republici Srpskoj. I u bogatijim zemljama sve više je siromašnih ljudi koji moraju da se snalaze na sve načine da bi preživjeli.

To ipak ne bi trebalo da bude alibi, već bi svi trebali da se zapitamo kako možemo preokrenuti situaciju i pobjeći od crte i teke. Za početak bi veoma dobro bilo da se konačno uvede niža stopa PDV-a na hranu i lijekove. U toj situaciji makar se ne bi liječili i jeli na veresiju. Sa lošom frizurom, kojom borom više i nesređenim noktima nekako bi se preživjelo.

Uporedo sa gašenjem požara kratkoročnim mjerama vlasti moraju da pređu sa riječi na djela i ojačaju privredu, razviju industriju i otvore nova radna mjesta.

Bez toga će jedino cvjetati dio hemijske i papirne industrije, zbog teke i olovke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana