Вересија

Драгана Келеч
Вересија

"Дајте ми један хљеб и млијеко, и упишите молим Вас. Плаћам првог", ријечи су које се свакодневно могу чути у готово свим продавницама у данашње вријеме.

Веома тешка материјална ситуација у већини домаћинстава у Републици Српској, приморала је многе да "живе" на вересију, а са стандардне кафанске "црте" и куповине основних животних намирница, одгођено плаћање све више траже и у стоматолошким ординацијама, апотекама, па чак и у фризерским и козметичким салонима.

Куповина "на црту или теку" постала је нажалост свакодневица многих. На овај начин купују и млади и стари, незапослени, па и запослени. Ниске плате и још ниже пензије довеле су до тога да је вересија стил живота који је "закуцао" на многа врата.

A како и не би? Из мјесеца у мјесец стижу нова поскупљења, која су додатни удар на ионако скромне буџете многих породица са просјечним мјесечним примањима. Како год да се сабере и одузме минус нас дочека.

Aли, није овај проблем од јуче, нити је својствен само Републици Српској. И у богатијим земљама све више је сиромашних људи који морају да се сналазе на све начине да би преживјели.

То ипак не би требало да буде алиби, већ би сви требали да се запитамо како можемо преокренути ситуацију и побјећи од црте и теке. За почетак би веома добро било да се коначно уведе нижа стопа ПДВ-а на храну и лијекове. У тој ситуацији макар се не би лијечили и јели на вересију. Са лошом фризуром, којом бором више и несређеним ноктима некако би се преживјело.

Упоредо са гашењем пожара краткорочним мјерама власти морају да пређу са ријечи на дјела и ојачају привреду, развију индустрију и отворе нова радна мјеста.

Без тога ће једино цвјетати дио хемијске и папирне индустрије, због теке и оловке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана