Vapaji

Marijana Miljić Bjelovuk
Vapaji

Ma koliko nadležni govorili da na domaćem tržištu nema problema o pitanju realizacije ugovorenih javnih investicija, situacija je sasvim drugačija.

Građevinske firme svakodnevno ih demantuju. I ne samo da demantuju već su sve bliže opciji da pred sudovima pokreću proceduru raskidanja ugovora sa nadležnim institucijama jer ono što je ugovoreno ne mogu ispoštovati zbog enormnog skoka cijena repromaterijala.

Građevinci su od nadležnih u Vladi do sada dobili samo obećanje da će biti formirana radna grupa koja će se baviti njihovim problemima i na tome se sve završilo. I to još prije tri mjeseca. Za skoro 100 dana nadležni u Vladi nisu uspjeli predložiti svoje članove za radnu grupu što dovoljno govori o tome koliko su zainteresovani za rješavanje problema građevinaca. A kod nas kada ne znaš šta i kako onda formiraš radnu grupu, a u ovom slučaju nismo uspjeli čak ni to.

I ne, nisu u problemu samo građevinci, već je čitav sistem javnih nabavki u haosu. Ono što je ugovoreno, nemoguće je ispoštovati zbog rasta cijena svega i svačega. Zemlje u regionu uspješno rješavaju sve probleme, dok mi stojimo u mjestu. I čekamo. Šta čekamo, to niko ne zna.

Po svemu sudeći ne bi nas iznenadilo da nadležni čekaju da cijene repromaterijala, sirovina i svega ostaloga počnu padati kako bi bili eliminisani problemi o pitanju ugovorenih javnih investicija i svih drugih poslova. Kako je krenulo, onda će se građevinci poštenski načekati jer niko ne prognozira pad cijena, već samo njihov dalji rast.

Šta traže firme? Pa samo poštivanje i primjenu Zakona o obligacionim odnosima, kojim je jasno propisano da, ako dođe do rasta cijena većeg od deset odsto, onda firme imaju pravo na nadoknadu onoga što je iznad toga procenta. Dakle, u tom grmu leži zec. Evidentno je da je procenat rasta cijena iznad deset odsto znatno veći, što u konačnici zahtijeva i izdvajanje mnogo više novca za ranije ugovorene poslove. Ali to Vladu ne brine, jer niko od nadležnih nije ni mrdnuo prstom da taj problem riješi. Niko ne da dodatne milione. Oni se čuvaju. Jer i izbori se bliže.

Zbog svih problema koji drmaju građevinski sektor ove godine mogli bismo ostati i bez svečanog otvaranja i puštanja u rad mnogih najavljenih infrastrukturnih projekata pred oktobarske izbore, jer novca nema da se oni privedu kraju. A iskustva iz ranijih godina pokazuju da je najviše presječenih crvenih traka bilo u septembru, pred izbore. Ove godine po svemu sudeći neće biti toliko tih makaza i crvenih traka, ali nema sumnje da će oni, koji će se naći na izbornim listama, pronaći novi način i metod da se eksponiraju u javnosti i građanima obećaju med i mlijeko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana