Вапаји

Маријана Миљић Бјеловук
Вапаји

Ма колико надлежни говорили да на домаћем тржишту нема проблема о питању реализације уговорених јавних инвестиција, ситуација је сасвим другачија.

Грађевинске фирме свакодневно их демантују. И не само да демантују већ су све ближе опцији да пред судовима покрећу процедуру раскидања уговора са надлежним институцијама јер оно што је уговорено не могу испоштовати због енормног скока цијена репроматеријала.

Грађевинци су од надлежних у Влади до сада добили само обећање да ће бити формирана радна група која ће се бавити њиховим проблемима и на томе се све завршило. И то још прије три мјесеца. За скоро 100 дана надлежни у Влади нису успјели предложити своје чланове за радну групу што довољно говори о томе колико су заинтересовани за рјешавање проблема грађевинаца. А код нас када не знаш шта и како онда формираш радну групу, а у овом случају нисмо успјели чак ни то.

И не, нису у проблему само грађевинци, већ је читав систем јавних набавки у хаосу. Оно што је уговорено, немогуће је испоштовати због раста цијена свега и свачега. Земље у региону успјешно рјешавају све проблеме, док ми стојимо у мјесту. И чекамо. Шта чекамо, то нико не зна.

По свему судећи не би нас изненадило да надлежни чекају да цијене репроматеријала, сировина и свега осталога почну падати како би били елиминисани проблеми о питању уговорених јавних инвестиција и свих других послова. Како је кренуло, онда ће се грађевинци поштенски начекати јер нико не прогнозира пад цијена, већ само њихов даљи раст.

Шта траже фирме? Па само поштивање и примјену Закона о облигационим односима, којим је јасно прописано да, ако дође до раста цијена већег од десет одсто, онда фирме имају право на надокнаду онога што је изнад тога процента. Дакле, у том грму лежи зец. Евидентно је да је проценат раста цијена изнад десет одсто знатно већи, што у коначници захтијева и издвајање много више новца за раније уговорене послове. Али то Владу не брине, јер нико од надлежних није ни мрднуо прстом да тај проблем ријеши. Нико не да додатне милионе. Они се чувају. Јер и избори се ближе.

Због свих проблема који дрмају грађевински сектор ове године могли бисмо остати и без свечаног отварања и пуштања у рад многих најављених инфраструктурних пројеката пред октобарске изборе, јер новца нема да се они приведу крају. А искуства из ранијих година показују да је највише пресјечених црвених трака било у септембру, пред изборе. Ове године по свему судећи неће бити толико тих маказа и црвених трака, али нема сумње да ће они, који ће се наћи на изборним листама, пронаћи нови начин и метод да се експонирају у јавности и грађанима обећају мед и млијеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана