Udruženo protiv raka

Anita Janković Rečević
Udruženo protiv raka

Bolje spriječiti nego liječiti, stara je izreka koja nas uči da treba da preduzmemo mnoge mjere kako bismo održali dobro zdravlje i izbjegli bolest.

Prevencija, prevencija i prevencija jer kad se bolest desi i zdravlje naruši, sve drugo je džaba.

Iako nam je u današnjem svijetu dostupno na stotine metoda prevencije, oboljelih je sve više, bar kod nas. Broj oboljelih od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti iz godinu u godinu sve je veći jer domaće stanovništvo, po svemu sudeći, prevenciji ne pridaje mnogo značaja.

Domaće stanovništvo najčešće se ljekarima obraća sa već razvijenim bolestima, što umnogome otežava proces liječenja. Na redovne godišnje, preventivne preglede malo ko ide.

Statistike kažu da u svijetu svakog minuta jedna žena umre od raka grlića materice, a da je i Srpska dio crnih brojki, tvrde domaći stručnjaci koji kažu da je kod nas na 100.000 stanovnika prošle godine registrovan 21 slučaj obolijevanja od raka grlića materice. Ako se uzme u obzir da Srpska ima oko 1,3 miliona stanovnika, broj na godišnjem nivou premašuje 270 žena. Ovakvi podaci, kažu ljekari, poražavajući su, naročito ako se poredimo s drugima. Slovenija, na primjer, na 100.000 stanovnika godišnje registruje manje od deset slučajeva, a najradikalnijih operacija ovog karcinoma za 365 dana izvede sedam-osam, a Srpska do 30 mjesečno.

Kako bi brojevi oboljelih i kod nas bili u rangu svjetskih, od idućeg mjeseca u domovima zdravlja širom Republike počeće vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je jedan od vodećih uzročnika raka grlića materice, anusa te pojave polnih bradavica.

HPV vakcina, koja se u svijetu primjenjuje već duže od 15 godina, sada će biti na raspolaganju i to potpuno besplatno svim djevojčicama i dječacima u uzrastu od 11 do 14 godina. Stručnjaci kažu da je njena efikasnost najveća kada se primi u ranom dobu, prije nego što dođe do zaraze.

U Australiji, koja je lider u primjeni HPV vakcine, istraživanja su pokazala da je procenat HPV-om uzrokovanih obolijevanja pao na 1,1 odsto kod djevojaka koje su vakcinu primile do 14 godine, što znači da se kod njih neće nikada razviti teže oboljenje kao što je rak.

Pozitivne svjetske statistike treba da budu motiv roditeljima u Srpskoj da vakcinišu svoju djecu HPV vakcinom, koja neće biti obavezna.

Otpor prema vakcinama, odnosno antiimunizacija koja zbog kvazistručnjaka i ćutanja ljekara sve više izbija na površinu, nadamo se da sada neće dobiti prostor za polemiku. 

Istina je da svako ima pravo da bira, ali kad je u pitanju život ili smrt, zašto bi neko izabrao ono najgore iako nauka nudi spasonosno rješenje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana