Удружено против рака

Анита Јанковић Речевић
Удружено против рака

Боље спријечити него лијечити, стара је изрека која нас учи да треба да предузмемо многе мјере како бисмо одржали добро здравље и избјегли болест.

Превенција, превенција и превенција јер кад се болест деси и здравље наруши, све друго је џаба.

Иако нам је у данашњем свијету доступно на стотине метода превенције, обољелих је све више, бар код нас. Број обољелих од карцинома и кардиоваскуларних болести из годину у годину све је већи јер домаће становништво, по свему судећи, превенцији не придаје много значаја.

Домаће становништво најчешће се љекарима обраћа са већ развијеним болестима, што умногоме отежава процес лијечења. На редовне годишње, превентивне прегледе мало ко иде.

Статистике кажу да у свијету сваког минута једна жена умре од рака грлића материце, а да је и Српска дио црних бројки, тврде домаћи стручњаци који кажу да је код нас на 100.000 становника прошле године регистрован 21 случај оболијевања од рака грлића материце. Ако се узме у обзир да Српска има око 1,3 милиона становника, број на годишњем нивоу премашује 270 жена. Овакви подаци, кажу љекари, поражавајући су, нарочито ако се поредимо с другима. Словенија, на примјер, на 100.000 становника годишње региструје мање од десет случајева, а најрадикалнијих операција овог карцинома за 365 дана изведе седам-осам, а Српска до 30 мјесечно.

Како би бројеви обољелих и код нас били у рангу свјетских, од идућег мјесеца у домовима здравља широм Републике почеће вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ) који је један од водећих узрочника рака грлића материце, ануса те појаве полних брадавица.

ХПВ вакцина, која се у свијету примјењује већ дуже од 15 година, сада ће бити на располагању и то потпуно бесплатно свим дјевојчицама и дјечацима у узрасту од 11 до 14 година. Стручњаци кажу да је њена ефикасност највећа када се прими у раном добу, прије него што дође до заразе.

У Аустралији, која је лидер у примјени ХПВ вакцине, истраживања су показала да је проценат ХПВ-ом узрокованих оболијевања пао на 1,1 одсто код дјевојака које су вакцину примиле до 14 године, што значи да се код њих неће никада развити теже обољење као што је рак.

Позитивне свјетске статистике треба да буду мотив родитељима у Српској да вакцинишу своју дјецу ХПВ вакцином, која неће бити обавезна.

Отпор према вакцинама, односно антиимунизација која због квазистручњака и ћутања љекара све више избија на површину, надамо се да сада неће добити простор за полемику. 

Истина је да свако има право да бира, али кад је у питању живот или смрт, зашто би неко изабрао оно најгоре иако наука нуди спасоносно рјешење?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана