Učenje iz bilježnica

Anita Janković Rečević
Učenje iz bilježnica

Dugogodišnji nedostatak adekvatnih udžbenika đake srednjih stručnih škola primorava da se snalaze na razne načine da bi usvojili potrebno gradivo. Primorani su da uče iz raznih skripata i bilježnica koje im mahom pripremaju profesori, a neizostavne su i fotokopirane lekcije, prezentacije, istraživanje na internetu.

I profesori i đaci se dovijaju na razne načine da bi obezbijedili što kvalitetniju nastavu, odnosno usvojili znanje.

A koliko je problem nedostatka literature ozbiljan, pokazuje podatak da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS konkursom traži nove rukopise za 14 udžbenika za osnovne škole, 14 za gimnazije i za čak 142 udžbenika za srednje stručne škole.

Kada je u pitanju osnovna škola, većina udžbenika za koje se traže novi rukopisi već postoji, ali je zamjena neophodna zbog novih, modernizovanih nastavnih planova. Iz knjiga je potrebno izbaciti nepotreban sadržaj, budući da se svijet mijenja ogromnom brzinom, a iz jednih te istih udžbenika đaci uče po nekoliko decenija.

Suština problema odnosi se na stručne škole, budući da većina knjiga za koje je raspisan konkurs sada uopšte ne postoji.

Za određene struke i zanimanja nema čak adekvatne literature ni kod izdavača iz Srbije.

Zbog takve situacije u školama tvrde da su primorani da profesore šalju non-stop na dodatne edukacije, na osnovu kojih nastavni kadar sklapa skripta i bilježnice za đake.

S druge strane u tehničkim školama su saglasni da tehnologije napreduju nevjerovatnom brzinom i da kreiranje i izdavanje novih udžbenika ne može ići u korak s tim promjenama.

Tako internet nerijetko postaje glavni izvor informacija pa i nije čudno što se poslodavci stalno žale da učenici po izlasku iz škola nisu spremni za tržište rada i nemaju potrebno znanje.

Postavlja se pitanje kako djeca da budu spremna kada nemaju adekvatnu literaturu iz koje uče, a ako i imaju, sadržaj u udžbenicima je zastario.

Da stvar bude gora, domaći autori ranijih godina nisu pretjerano marili za sastavljanje novih knjiga, niti su se javljali na konkurs Zavoda. Razlog je mali tiraž, odnosno što u tom poslu ne vide finansijsku računicu.

Profesori osnovnih i srednjih škola, kao i profesori univerziteta, te ljudi iz prakse trebalo bi da se prijave na konkurs i dostave svoje rukopise, da bi prijeko potrebni udžbenici bili izdati, a đaci imali iz čega da uče. Motiv nekada treba da bude i dobrobit društvene zajednice, ne isključivo i samo novac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana