Учење из биљежница

Анита Јанковић Речевић
Учење из биљежница

Дугогодишњи недостатак адекватних уџбеника ђаке средњих стручних школа приморава да се сналазе на разне начине да би усвојили потребно градиво. Приморани су да уче из разних скрипата и биљежница које им махом припремају професори, а неизоставне су и фотокопиране лекције, презентације, истраживање на интернету.

И професори и ђаци се довијају на разне начине да би обезбиједили што квалитетнију наставу, односно усвојили знање.

А колико је проблем недостатка литературе озбиљан, показује податак да Завод за уџбенике и наставна средства РС конкурсом тражи нове рукописе за 14 уџбеника за основне школе, 14 за гимназије и за чак 142 уџбеника за средње стручне школе.

Када је у питању основна школа, већина уџбеника за које се траже нови рукописи већ постоји, али је замјена неопходна због нових, модернизованих наставних планова. Из књига је потребно избацити непотребан садржај, будући да се свијет мијења огромном брзином, а из једних те истих уџбеника ђаци уче по неколико деценија.

Суштина проблема односи се на стручне школе, будући да већина књига за које је расписан конкурс сада уопште не постоји.

За одређене струке и занимања нема чак адекватне литературе ни код издавача из Србије.

Због такве ситуације у школама тврде да су приморани да професоре шаљу нон-стоп на додатне едукације, на основу којих наставни кадар склапа скрипта и биљежнице за ђаке.

С друге стране у техничким школама су сагласни да технологије напредују невјероватном брзином и да креирање и издавање нових уџбеника не може ићи у корак с тим промјенама.

Тако интернет неријетко постаје главни извор информација па и није чудно што се послодавци стално жале да ученици по изласку из школа нису спремни за тржиште рада и немају потребно знање.

Поставља се питање како дјеца да буду спремна када немају адекватну литературу из које уче, а ако и имају, садржај у уџбеницима је застарио.

Да ствар буде гора, домаћи аутори ранијих година нису претјерано марили за састављање нових књига, нити су се јављали на конкурс Завода. Разлог је мали тираж, односно што у том послу не виде финансијску рачуницу.

Професори основних и средњих школа, као и професори универзитета, те људи из праксе требало би да се пријаве на конкурс и доставе своје рукописе, да би пријеко потребни уџбеници били издати, а ђаци имали из чега да уче. Мотив некада треба да буде и добробит друштвене заједнице, не искључиво и само новац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана