Turske plaže

Miloš Vasiljević
Turske plaže

I dok su razorni zemljotresi nanijeli nemjerljivu štetu i odnijeli na hiljade života u Turskoj i Siriji, ostavivši iza sebe pustoš i ruševine, nadležni pokušavaju život u tim zemljama vratiti koliko-toliko u normalu.

I neće biti nimalo lako, posebno za one koji su izgubili najmilije, vratiti se svakodnevici. Košarkaški klubovi iz Turske koji nastupaju u Evroligi nosili su crne dresove u znak poštovanja prema žrtvama, navijači kluba “Bešiktaš” prekinuli su domaći meč ubacivši igračke na teren. Naši sugrađani, ali i institucije pokazali su solidarnost kroz mnogobrojne akcije i potvrdili da ovdje i dalje ima dobrih ljudi.

Turska je atraktivna i privlačna zemlja svim turistima i ne manjka interesovanje ni iz naše zemlje, a oni koji su uplatili aranžmane za ovo ljeto iste nisu otkazali, nadajući se da će sve biti u redu.

Uz Grčku, Turska je sigurno na drugom mjestu po posjetama kada su ljetovanja u pitanju.

Na popularnim lokacijama uz obalu mora Istanbul, kao jedini grad smješten na dva kontinenta, sam po sebi privlači zaljubljenike u putovanja, jer je to raskršće kultura i religija, Evrope i Azije, Istoka i Zapada.

I baš u zemlji koja ima izlaz na čak četiri mora, ali i povoljnih cijena usluga, svoje slobodne dane i odmor i ove godine koristiće turisti koji očigledno nisu uplašeni da bi se nešto slično moglo ponoviti. Raduje to i agencije, ali i avio-kompanije.

Pandemija korona virusa, dovoljno je usporila turističke radnike, a prošla godina bila je donekle uspješna za njih. Zemljotresi koji su sada već  iza nas donijeće tamošnjoj privredi novu glavobolju, a biće potrebne decenije za oporavak.

Zanimljive destinacije, istorijski značajna mjesta, čista voda i uređene plaže mamac su zbog kojeg turisti hrle u tom pravcu. Ključno je, međutim, što su odmor zakazali unaprijed jer je tako jeftinije.

I nije Turska važna samo ljeti. Ako se vratimo samo nekoliko mjeseci unazad možemo se sjetiti da je Antalija najpopularnija destinacija za brušenje forme i mnogih klubova iz regiona u toku zimskih priprema.

Turizam je jedna od šansi za oporavak turske privrede nakon tragedije koja je zadesila tu zemlju, a u tome će im posredno pomoći i naši turisti kojima ni mnogo ozbiljnije situacije, poput ratova, ne mogu da poremete isplanirana ljetovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana