Турске плаже

Милош Васиљевић
Турске плаже

И док су разорни земљотреси нанијели немјерљиву штету и однијели на хиљаде живота у Турској и Сирији, оставивши иза себе пустош и рушевине, надлежни покушавају живот у тим земљама вратити колико-толико у нормалу.

И неће бити нимало лако, посебно за оне који су изгубили најмилије, вратити се свакодневици. Кошаркашки клубови из Турске који наступају у Евролиги носили су црне дресове у знак поштовања према жртвама, навијачи клуба “Бешикташ” прекинули су домаћи меч убацивши играчке на терен. Наши суграђани, али и институције показали су солидарност кроз многобројне акције и потврдили да овдје и даље има добрих људи.

Турска је атрактивна и привлачна земља свим туристима и не мањка интересовање ни из наше земље, а они који су уплатили аранжмане за ово љето исте нису отказали, надајући се да ће све бити у реду.

Уз Грчку, Турска је сигурно на другом мјесту по посјетама када су љетовања у питању.

На популарним локацијама уз обалу мора Истанбул, као једини град смјештен на два континента, сам по себи привлачи заљубљенике у путовања, јер је то раскршће култура и религија, Европе и Азије, Истока и Запада.

И баш у земљи која има излаз на чак четири мора, али и повољних цијена услуга, своје слободне дане и одмор и ове године користиће туристи који очигледно нису уплашени да би се нешто слично могло поновити. Радује то и агенције, али и авио-компаније.

Пандемија корона вируса, довољно је успорила туристичке раднике, а прошла година била је донекле успјешна за њих. Земљотреси који су сада већ  иза нас донијеће тамошњој привреди нову главобољу, а биће потребне деценије за опоравак.

Занимљиве дестинације, историјски значајна мјеста, чиста вода и уређене плаже мамац су због којег туристи хрле у том правцу. Кључно је, међутим, што су одмор заказали унапријед јер је тако јефтиније.

И није Турска важна само љети. Ако се вратимо само неколико мјесеци уназад можемо се сјетити да је Анталија најпопуларнија дестинација за брушење форме и многих клубова из региона у току зимских припрема.

Туризам је једна од шанси за опоравак турске привреде након трагедије која је задесила ту земљу, а у томе ће им посредно помоћи и наши туристи којима ни много озбиљније ситуације, попут ратова, не могу да поремете испланирана љетовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана