Tapkanje u mjestu

Anita Janković Rečević
Tapkanje u mjestu

Reforma obrazovanja u Republici Srpskoj, koju već duže vrijeme priželjkuju privrednici, uporno tapka u mjestu.

Mnogi poslodavci smatraju da je zbog prevelike upotrebe taj pojam postao toliko izlizan da je i suvišno više i govoriti o toj temi.

Iz ugla poslovne zajednice, koja godinama upozorava da iz školskih klupa u velikoj mjeri izlazi kadar koji je ne potreban domaćem tržištu rada, ovaj problem se pokazuje kao bespotrebna borba sa vjetrenjačama budući da se rješenje ne nazire ni na vidiku.

To potvrđuje i plan upisa u srednje škole za iduću školsku godinu gdje su promjene tek sporadične. Većina srednjih škola planira upisati jednak broj đaka kao i ove školske godine, a na listama su manje više i ista zanimanja za koje će u junu raspisati konkurs.

Obrazovne ustanove koje su se i odlučile na izmjene mahom su to uradile iz tehničkih razloga. Tako je manji broj planiranih upisnih mjesta uglavnom posljedica smanjenog broja đaka koji će

u maju izaći iz osnovnih škola.

Ima i onih koji su bili primorani da smanje upisne kvote jer nemaju dovoljan broj učionica.

To je slučaj banjalučke Građevinske škole koja će upisati 88 manje đaka u prve razrede, što je posebno tragično ako se uzme u obzir koliko građevinskom sektoru nedostaje radnika. Iz godine u godinu raste potreba za uvozom neimara iz Turske, Indije, Bangladeša koje poslodavci u Srpskoj moraju platiti više nego domaći kadar. Za to vrijeme škola je primorana da skraćuje upisne kvote jer nema prostor za svu djecu koja žele da se obrazuju u toj struci.

Zar u Banjaluci nema zgrade u koju se može smjestiti nekoliko prijeko potrebnih učionica? Ova problematika trebalo bi da bude prioritet prioriteta svima koji sjede u Gradskoj upravi, od zicije do pozicije. Umjesto toga, oni se prepucavaju preko leđa naroda vodeći satima besmislene rasprave o tome ko je papiga, a ko ne ili gdje i kada bi trebalo graditi sportsku gimnaziju za kojom i nema nekog pretjeranog interesa.

O stvarima koji su bitne za ovo društvo najmanje se vodi računa, što je vidljivo iz primjera obrazovanja.

Na listi negativnih trendova koji iz godine u godinu sve snažnije pogađaju naše društvo visoko mjesto zauzima manjak upisanih studenata na javnim univerzitetima i taj problem će ponovo isplivati na vidjelo krajem ljeta.

Graditi bolje i kvalitetnije društvo težak je i ozbiljan zadatak, ali je i moguće kada bi neko želio da se uhvati u koštac s tim. Kod nas, počevši od političara, privrednika, akademika, učitelja niko prstom neće da mrdne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana