Sve preko leđa građana

Marijana Miljić Bjelovuk
Sve preko leđa građana

Poskupjela hrana, vrtić, gorivo, a uskoro, prema prognozama, stižu i veći režijski računi. Prvo voda, a nakon toga vjerovatno će i ostali dizati cijene svojih usluga.

Imali smo tu situaciju i prethodne dvije godine. Zbog inflacije i dešavanja u svijetu. Sada je fokus prebačen na domaće tržište jer ove godine sve redom poskupljuje, ali zbog rasta najniže plate u Republici Srpskoj. Tom trendu vjerovatno ćemo biti izloženi i dalje jer razloga za poskupljenje svega i svačega neće nestati. Vjerovatno se već smišlja neki novi, ako već i nije skrojen iza zatvorenih vrata.

Sve u ovoj zemlji po ustaljenoj praksi ide preko leđa građana. Januar je, po svemu sudeći, već ostavio velike posljedice na ionako osiromašene građane. Taman kada građani pomisle da ne može biti gore nakon prošlogodišnjih uzastopnih poskupljenja svega i svačega, ono bude još crnje. Vjerovatno se i sami čude kako preživljavaju i kako se snalaze. Čudiće se i idućih mjeseci jer je, po svemu sudeći, januar bio samo početni korak kada je u pitanju formiranje viših cijena na rafovima.

Poslodavci će preživjeti jer će oni novac za rast plata, u ovom slučaju povećanje minimalca, nadoknaditi tako što će dizati cijene svojih usluga. I naravno, neće se oni zaustaviti samo na tome da novac od poskupljenja nadoknade za potrebni rast najniže plate, već će nastojati da i njihovi računi na taj način budu u plusu nekoliko stotina hiljada, odnosno miliona maraka. Navikli su ti da su u plusu i ne odriču se višemilionske dobiti u korist onih koji im je donose.

S druge strane, i njihov partner, u ovom slučaju republička Vlada biće u debelom plusu, jer će ubrati više novca od poreza i doprinosa na rast plata. Ne odriču se ni oni svojih nameta, uprkos najavama da će razmisliti. Kada se sve sabere, i prvi i drugi, odnosno poslodavci, ali i Vlada su u milionskom plusu, a građani u debelom minusu, jer oni plaćaju ceh nazovipropalih pregovora.

Dakle, najniža plata je povećana za 200 maraka, a građani će, s druge strane, morati mjesečno, kada se podvuče crta, vjerovatno davati duplo više da bi preživjeli, jer više novca će morati izdvajati za hranu, gorivo, račune i usluge, kao što je boravak djece u privatnim vrtićima, čijem se poskupljenju ne nadzire kraj.

S druge strane, građanima su ovaj put izostala i obećanja da će dobiti bilo kakvu pomoć ili olakšice. Njih nema ni u najavi. Vjerovatno će sa tim obećanjima krenuti uskoro jer pred nama su još jedni izbori, a ako ništa, tih obećanja bar u izbornim godinama imamo za izvoz. Međutim, ni na te viceve niko više ne nasjeda, pa će svi redom morati smišljati neki novi recept za osvajanje povjerenja građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana