Све преко леђа грађана

Маријана Миљић Бјеловук
Све преко леђа грађана

Поскупјела храна, вртић, гориво, а ускоро, према прогнозама, стижу и већи режијски рачуни. Прво вода, а након тога вјероватно ће и остали дизати цијене својих услуга.

Имали смо ту ситуацију и претходне двије године. Због инфлације и дешавања у свијету. Сада је фокус пребачен на домаће тржиште јер ове године све редом поскупљује, али због раста најниже плате у Републици Српској. Том тренду вјероватно ћемо бити изложени и даље јер разлога за поскупљење свега и свачега неће нестати. Вјероватно се већ смишља неки нови, ако већ и није скројен иза затворених врата.

Све у овој земљи по устаљеној пракси иде преко леђа грађана. Јануар је, по свему судећи, већ оставио велике посљедице на ионако осиромашене грађане. Таман када грађани помисле да не може бити горе након прошлогодишњих узастопних поскупљења свега и свачега, оно буде још црње. Вјероватно се и сами чуде како преживљавају и како се сналазе. Чудиће се и идућих мјесеци јер је, по свему судећи, јануар био само почетни корак када је у питању формирање виших цијена на рафовима.

Послодавци ће преживјети јер ће они новац за раст плата, у овом случају повећање минималца, надокнадити тако што ће дизати цијене својих услуга. И наравно, неће се они зауставити само на томе да новац од поскупљења надокнаде за потребни раст најниже плате, већ ће настојати да и њихови рачуни на тај начин буду у плусу неколико стотина хиљада, односно милиона марака. Навикли су ти да су у плусу и не одричу се вишемилионске добити у корист оних који им је доносе.

С друге стране, и њихов партнер, у овом случају републичка Влада биће у дебелом плусу, јер ће убрати више новца од пореза и доприноса на раст плата. Не одричу се ни они својих намета, упркос најавама да ће размислити. Када се све сабере, и први и други, односно послодавци, али и Влада су у милионском плусу, а грађани у дебелом минусу, јер они плаћају цех назовипропалих преговора.

Дакле, најнижа плата је повећана за 200 марака, а грађани ће, с друге стране, морати мјесечно, када се подвуче црта, вјероватно давати дупло више да би преживјели, јер више новца ће морати издвајати за храну, гориво, рачуне и услуге, као што је боравак дјеце у приватним вртићима, чијем се поскупљењу не надзире крај.

С друге стране, грађанима су овај пут изостала и обећања да ће добити било какву помоћ или олакшице. Њих нема ни у најави. Вјероватно ће са тим обећањима кренути ускоро јер пред нама су још једни избори, а ако ништа, тих обећања бар у изборним годинама имамо за извоз. Међутим, ни на те вицеве нико више не насједа, па ће сви редом морати смишљати неки нови рецепт за освајање повјерења грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана