Šta to bijaše štednja

Anita Janković Rečević
Šta to bijaše štednja

Kada cijeli svijet priča o štednji i eliminišete troškove po svim stavkama, u BiH se troši nemilice.

Međutim, globalna ekonomska kriza osjetna je izgleda samo u domaćinstvima BiH čiji su buđelari prazni da prazniji biti ne mogu. Ali ako je suditi po spiskanim milionima i rasipništvu kojem su i lani iznova, po ustaljenoj praksi, pribjegli oni koji sjede u zajedničkim institucijama, prostora za govoranciju o krizi nema.

Milione maraka budžetskih sredstava svake godine potroše na službena putovanja, telefoniranje i druge privilegije, a da time ne postignu ama baš nikakve rezultate koji bi išli u korist građana. Počesto nema ni objašnjenja i konkretnih razloga za pređene kilometre.

I pravo je čudo kako stanovništvo ove napaćene zemlje decenijama trpi bahatost i bezobrazluk manje-više jednih te istih političara, budući da se u ministarskim, zamjenskim i drugim foteljama visokih funkcionera samo mijenjaju u krug. Političare koji ne znaju za transparentnost.

Istina, mnogi su izabrali da ne trpe. Samo što nisu podigli glas, nego su spakovali kofere i život započeli u uređenim zemljama Evrope, Amerike, Australije. A stanovnici koji nisu otišli po svemu sudeći ne želi ulaziti u borbu sa vjetrenjačama, jer im se čini kao uzaludna ili unaprijed izgubljena pa u startu odustaju od bilo kakvog činjena.

Za to vrijeme nadležni u BiH često putuju, kako po zemlji još više po inostranstvu. Prema izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza zemlje za devet mjeseci prošle godine putni troškovi iznosili su 10,69 miliona maraka, što je za oko 900.000 maraka više nego 2022. godine.

Kao razlog za rast novčanih izdvajanja navode slabljenje mjera zaštite koje su bile na snazi tokom pandemije virusa korona i ograničavale kretanje i putovanja.

Službena putovanja su duže vrijeme jedna od slabih tačaka BiH i uprkos tome što postoje upozorenja da se stvari moraju mijenjati, to se uporno ne dešava. S vremena na vrijeme neko od vladajućih javnosti zamaže oči obećanjima da moraju biti mijenjane navike u institucijama, skovani planovi za racionalnu potrošnju i da se mora domaćinski odnositi prema novcu građana. Lakovjerni narod brzo zaboravi izrečeno, a domaći političari koji ne znaju ili ih ne zanima značenje riječi transparentno, još brže prekrše obećanja, ostajući na dobro utabanoj stazi.

Da su inspirativni u stvaranju boljih uslova života građana, kao što su kreativni u trošenju njihovih para, ova zemlja bi pucala od prosperiteta, kojeg nema ni u naznakama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana