Шта то бијаше штедња

Анита Јанковић Речевић
Шта то бијаше штедња

Када цијели свијет прича о штедњи и елиминишете трошкове по свим ставкама, у БиХ се троши немилице.

Међутим, глобална економска криза осјетна је изгледа само у домаћинствима БиХ чији су буђелари празни да празнији бити не могу. Али ако је судити по списканим милионима и расипништву којем су и лани изнова, по устаљеној пракси, прибјегли они који сједе у заједничким институцијама, простора за говоранцију о кризи нема.

Милионе марака буџетских средстава сваке године потроше на службена путовања, телефонирање и друге привилегије, а да тиме не постигну ама баш никакве резултате који би ишли у корист грађана. Почесто нема ни објашњења и конкретних разлога за пређене километре.

И право је чудо како становништво ове напаћене земље деценијама трпи бахатост и безобразлук мање-више једних те истих политичара, будући да се у министарским, замјенским и другим фотељама високих функционера само мијењају у круг. Политичаре који не знају за транспарентност.

Истина, многи су изабрали да не трпе. Само што нису подигли глас, него су спаковали кофере и живот започели у уређеним земљама Европе, Америке, Аустралије. А становници који нису отишли по свему судећи не жели улазити у борбу са вјетрењачама, јер им се чини као узалудна или унапријед изгубљена па у старту одустају од било каквог чињена.

За то вријеме надлежни у БиХ често путују, како по земљи још више по иностранству. Према извјештају о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза земље за девет мјесеци прошле године путни трошкови износили су 10,69 милиона марака, што је за око 900.000 марака више него 2022. године.

Као разлог за раст новчаних издвајања наводе слабљење мјера заштите које су биле на снази током пандемије вируса корона и ограничавале кретање и путовања.

Службена путовања су дуже вријеме једна од слабих тачака БиХ и упркос томе што постоје упозорења да се ствари морају мијењати, то се упорно не дешава. С времена на вријеме неко од владајућих јавности замаже очи обећањима да морају бити мијењане навике у институцијама, сковани планови за рационалну потрошњу и да се мора домаћински односити према новцу грађана. Лаковјерни народ брзо заборави изречено, а домаћи политичари који не знају или их не занима значење ријечи транспарентно, још брже прекрше обећања, остајући на добро утабаној стази.

Да су инспиративни у стварању бољих услова живота грађана, као што су креативни у трошењу њихових пара, ова земља би пуцала од просперитета, којег нема ни у назнакама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана