Šta će kome?

Vedrana Kulaga Simić
Šta će kome?

Republika Srpska je prva, kao i prethodnih godina, otvorila proces konstituisanja vlasti poslije oktobarskih izbora. Napravljeni su značajni koraci koji ulivaju nadu da će novi saziv Vlade biti potvrđen u narednim danima, ali oni koji su od naroda dobili mandat da taj posao završe moraju da već sada, na prvom koraku, opravdaju to povjerenje.

Radovan Višković, koji je u protekle četiri godine predvodio Vladu, i ovaj put treba da odluči ko će od stranačkih uzdanica biti u njegovom kabinetu, odnosno koju će ministarsku fotelju zauzeti i po svemu sudeći ostati u njoj maksimalno dvije godine.

Ustavom je definisano da Republika Srpska ima ukupno 16 ministarstava koja treba da budu popunjena tako da u osam resora ministri budu iz srpskog, u pet iz bošnjačkog, a u tri iz hrvatskog naroda. I to je to. Nema mogućnosti da to bude promijenjeno tako da će čelnici političkih stranaka koje čine vladajuću koalicije morati da izborni plijen podijele u tim okvirima.

Svaka od tih stranaka, gdje su SNSD, DEMOS, SP i NPS, a kojima su iz prikrajka prišli iz SPS i DNS, imaju spisak želja. Međutim, u pregovorima aktivan je probosanski blok okupljen u Pokret za državu, čiji predstavnici, prema do sada rečenom, ne bi imali ništa protiv, da u skladu sa rezultatom koji su osvojili na izborima, bude dio buduće vlasti.

Odluka je Viškovićeva. Barem tako kažu procedure. Na njegovom stolu će se uskoro, ako već i nije, naći spisak kadrova na koje u njihovim strankama računaju, ali i vjeruju da bi mogli i da bi trebalo da budu na čelu određenih resora u Vladi Srpske.

Međutim, ne može svako sve da radi. Da se jednom razumije u jednu oblast, a drugi put u nešto što sa tim prvim ima zajedničko samo to što je riječ o ministarstvu.

Republici Srpskoj su potrebni stručni ljudi koji sa svojim timovima mogu na najbolji način da odgovore svakodnevnim potrebama svih koji još žive unutar njenih granica te izazovima koji vrebaju gotovo iza svakog ćoška i koji bi, zbog globalnih poremećaja, mogli biti i daleko ozbiljniji iz dana u dan.

Raspored sjedanja u Vladi, ali i drugim republičkim institucijama, treba da bude takav da barem uliva nadu, na osnovu stručnosti kadrova, da imamo dobru polaznu osnovu za borbu sa svim što već imamo i što bi moglo doći.

Jer podjela resora ne smije da bude odraz želja zbog onog ili ovog razloga i u ministarske fotelje treba da sjednu oni najbolji među predloženima, jer upravo sa te adrese, iz Vlade Srpske, kreće najveći dio zakonskih i drugih akata koji trasiraju politike i pravce djelovanja u svim sferama.

Ako tu “omanemo” teško se može očekivati da, bez obzira na to ko budu savjetnici i najbliži saradnici, dođemo do dobrih rješenja, prijeko potrebnih.

+++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odbrana korijena
Odbrana korijena
Zaštita žena
Zaštita žena
Njemačka
Njemačka
Građanska BiH i tri prsta
Građanska BiH i tri prsta
Stvarno najveći
Stvarno najveći
Oteto prokleto
Oteto prokleto
Problemi tek slijede
Problemi tek slijede
Novi saziv, stari problemi
Novi saziv, stari problemi
Nečasna zarada
Nečasna zarada
Nostalgija
Nostalgija
Bajke u doba krize
Bajke u doba krize
Korak ispred
Korak ispred
Iz plusa u minus
Iz plusa u minus
A šta ćete sad?
A šta ćete sad?
Zaboravljena korona
Zaboravljena korona
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana