Шта ће коме?

Ведрана Кулага Симић
Шта ће коме?

Република Српска је прва, као и претходних година, отворила процес конституисања власти послије октобарских избора. Направљени су значајни кораци који уливају наду да ће нови сазив Владе бити потврђен у наредним данима, али они који су од народа добили мандат да тај посао заврше морају да већ сада, на првом кораку, оправдају то повјерење.

Радован Вишковић, који је у протекле четири године предводио Владу, и овај пут треба да одлучи ко ће од страначких узданица бити у његовом кабинету, односно коју ће министарску фотељу заузети и по свему судећи остати у њој максимално двије године.

Уставом је дефинисано да Република Српска има укупно 16 министарстава која треба да буду попуњена тако да у осам ресора министри буду из српског, у пет из бошњачког, а у три из хрватског народа. И то је то. Нема могућности да то буде промијењено тако да ће челници политичких странака које чине владајућу коалиције морати да изборни плијен подијеле у тим оквирима.

Свака од тих странака, гдје су СНСД, ДЕМОС, СП и НПС, а којима су из прикрајка пришли из СПС и ДНС, имају списак жеља. Међутим, у преговорима активан је пробосански блок окупљен у Покрет за државу, чији представници, према до сада реченом, не би имали ништа против, да у складу са резултатом који су освојили на изборима, буде дио будуће власти.

Одлука је Вишковићева. Барем тако кажу процедуре. На његовом столу ће се ускоро, ако већ и није, наћи списак кадрова на које у њиховим странкама рачунају, али и вјерују да би могли и да би требало да буду на челу одређених ресора у Влади Српске.

Међутим, не може свако све да ради. Да се једном разумије у једну област, а други пут у нешто што са тим првим има заједничко само то што је ријеч о министарству.

Републици Српској су потребни стручни људи који са својим тимовима могу на најбољи начин да одговоре свакодневним потребама свих који још живе унутар њених граница те изазовима који вребају готово иза сваког ћошка и који би, због глобалних поремећаја, могли бити и далеко озбиљнији из дана у дан.

Распоред сједања у Влади, али и другим републичким институцијама, треба да буде такав да барем улива наду, на основу стручности кадрова, да имамо добру полазну основу за борбу са свим што већ имамо и што би могло доћи.

Јер подјела ресора не смије да буде одраз жеља због оног или овог разлога и у министарске фотеље треба да сједну они најбољи међу предложенима, јер управо са те адресе, из Владе Српске, креће највећи дио законских и других аката који трасирају политике и правце дјеловања у свим сферама.

Ако ту “оманемо” тешко се може очекивати да, без обзира на то ко буду савјетници и најближи сарадници, дођемо до добрих рјешења, пријеко потребних.

+++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана